„M-a sunat Marcel Ciolacu, n-am apucat să-i răspund, dar o să-l sun înapoi”, a anunțat Nicuşor Dan la Antena 3. „Au fost organizaţii (n.r. – din PSD) care au tras într-o direcţie, organizaţii care au tras în altă direcţie (n.r. – în timpul campaniei pentru turul al doilea al prezidențialelor). În opinia mea, e nevoie de o clarificare internă la PSD ca să vadă care este direcţia pe care vor să o ia”, a continuat acesta.
„Eu mi-aş dori foarte tare ca ei să vină într-un guvern prooccidental solid, cu sprijin solid parlamentar. O să vedem. Este şi varianta ca ei să rămână în opoziţie, dar să sprijine totuşi un guvern minoritar pro-occidental”, a punctat președintele României.
Citește și Marcel Ciolacu renunță la șefia PSD. Când își va anunța colegii
Despre discuţia pe care a avut-o cu Ilie Bolojan, Nicuşor Dan a explicat că amândoi ar prefera un guvern cu toate cele patru partide proeuropene, plus minorităţile naţionale.
„Acum aşteptăm clarificarea internă de la PSD”, a mai spus președintele ales.
Pe de altă parte, Marcel Ciolacu și-ar fi anunțat demisia din funcția de președinte al PSD, în timpul ședinței informale a conducerii social-democrate care s-a desfășurat luni la Vila Lac. Anunțul oficial al demisiei ar urma să fie făcut în ședința Consiliului Național, care va începe marți, la ora 13.00.
Plecarea lui Ciolacu survine în contextul în care Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale, iar în zilele următoare trebuie să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, poziție din care Ciolacu a demisionat pe 5 mai, a doua zi după primul tur al alegerilor.
Potrivit unor surse România TV, sunt trei tabere în PSD care își revendică puterea, fiecare având propriul favorit. De pildă, ministrul Transporturilor, prim-vicepreședinte al PSD, Sorin Grindeanu, este susținut pentru a ajunge președinte de Lia Olguța Vasilescu, primarul municipiului Craiova. Însă Grindeanu are în spate „scandalul NORDIS”. În ședința PSD au fost primari care i-au adus aceste reproșuri, afirmând că „practic, nu e nicio schimbare”.
Un alt „candidat” la funcția de președinte al PSD ar fi primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, un apropiat al fostul premier Marcel Ciolacu. Acesta are susținerea „grupării” conduse de Paul Stănescu.
Un alt nume vehiculat este actualul ministru al Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului din România, Bogdan Ivan. Acesta este susținut de Radu Moldovan, de la PSD Bistrița, fost șef de consiliu județean, care a fost „foarte vocal” în favoarea protejatului său. Ivan fusese consilierul lui Moldovan la Consiliul Județean Bistrița-Năsăud.