Marcel Ciolacu a ajuns în Israel. Premierul României se va întâlni cu prim-ministrul Netanyahu și va vorbi despre războiul din Orientul Mijlociu

Premierul României a ajuns astăzi în Israel, în contextul războiului pornit de gruparea paramilitară Hamas împotriva acestei țări. Marcel Ciolacu se va întâlni cu premierul Beniamin Netanyahu, alături de alți lideri mondiali. Împreună cu premierul Ciolacu, în Israel sunt, din partea României, și ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu şi de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

17 oct. 2023, 11:40
Marcel Ciolacu a ajuns în Israel. Premierul României se va întâlni cu prim-ministrul Netanyahu și va vorbi despre războiul din Orientul Mijlociu
Marcel Ciolacu merge astăzi în Israel. Premierul României se va întâlni cu prim-ministrul Netanyahu

Marcel Ciolacu a ajuns în Israel, unde se va întâlni și cu alți lideri europeni. Șeful guvernului român va avea întâlniri cu premeirul israelian, Beniamin Netanyahu, dar și cu alte nume importante, mai ales în contextul în care pe teritoriul prins în război încă sunt români ce încearcă să revină acasă. Alături de prim-ministrul României se vor afla și ministrul de Externe, Luminiţa Odobescu şi de ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Inclusiv președintele Joe Biden a decis să viziteze Israelul.

Citește și: Tânără însărcinată, scrisoare emoționantă către soțul ei, ucis de Hamas: Inima mea sângerează. Te iubesc până la sfârșitul vieții mele

Marcel Ciolacu a ajuns în Israel

Premierul României a anunțat că sunt discuții cu autoritățile implicate în conflict pentru a scoate românii din Fâșia Gaza și orașele apropiate de acest teritoriu controlat de teroriști. În același timp, cu Marcel Ciolacu la Tel Aviv se va afla și cancelarul german Olaf Scholz. Vizita lui Marcel Ciolacu în Israel vine înainte de deplasarea la Kiev, pe care a convenit-o cu autoritățile din Ucraina.

Premierul Marcel Ciolacu va fi însoțit în vizita în Statul Israel de ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, deputatul Silviu Vexler, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, și ambasadorul României în Israel, Radu Ioanid.

„Am mers în vizită în Israel pentru a transmite mesajul nostru de solidaritate poporului israelian și un puternic semnal de sprijin importantei comunități românești care trăiește în această țară. În vremuri atât de tulburi, România continuă să fie un factor de stabilitate, să apere pacea, valorile democratice, drepturile omului și să combată cu fermitate terorismul, antisemitismul, xenofobia și discursul incitator la ură”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul României și omologul său israelian, Benjamin Netanyahu, vor susține declarații comune de presă, care vor fi transmise LIVE pe canalele oficiale ale Guvernului. De asemenea, prim-ministrul României va avea o întrevedere cu Menachem Hacohen, Mare Rabin al comunității evreiești din România în perioada 1997-2011.

Alături de Marcel Ciolacu și ale personalități importante ale lumii, se va afla la Israel și președintele american Joe Biden. Acesta s-a implicat imediat în conflictul din Orientul Mijlociu, luând legătura cu Beniamin Netanyahu. Biden i-a dat acestuia asigurări că SUA sunt pregătite să ofere „toate mijloacele adecvate de sprijin” Israelului după atacul grupării Hamas.

„I-am spus clar premierului Netanyahu că suntem pregătiți să oferim toate mijloacele adecvate de sprijin guvernului și poporului israelian. Israelul are dreptul de a se apăra pe sine și pe poporul său. Statele Unite avertizează împotriva oricărei alte părți ostile Israelului care caută să obțină avantaje din această situație”, a anunțat Joe Biden, prin intermediul unui comunicat de presă, după convorbirea cu Netanyahu, potrivit Reuters.

Citește și: România a adus 3.000 de cetăţeni ucraineni din Israel. Ciolacu: Statul român nu a plătit nimic. Majoritatea au tranzitat România, în jur de 48 de persoane au solicitat să rămână