Marcel Ciolacu: „Nu se pot cumpăra multe cu 100 de lei, nu se poate trăi cu o pensie minimă. Era 800, acum e 1280. O să fie un nou sistem”

Premierul a recunoscut că nu se poate trăi din pensia minimă, dar a menţionat că PSD a mărit atât cât s-a putut şi a susţinut reformarea întregului sistem bugetar şi social.

25 ian. 2024, 22:03
Marcel Ciolacu: „Nu se pot cumpăra multe cu 100 de lei, nu se poate trăi cu o pensie minimă. Era 800, acum e 1280. O să fie un nou sistem”
Marcel Ciolacu, anunţul momentului pentru pensionari. Când va intra în vigoare noua lege a pensiilor

Premierul Marcel Ciolacu a spus, joi seara, că indemnizațiile pentru persoanele cu handicap vor crește și a vorbit despre pensia minimă.
„O să fie un sistem nou, o să fie digitalizare. Indemnizațiile pentru persoanele cu handicap vor crește anul acesta. Nu se poate trăi cu o pensie minimă. Era 800, acum e 1280. Un an de zile nu s-a făcxut nimic. De aceea am și venit cu 13,8 la începutul anului”, a spus Marcel Ciolacu.

Pe de altă parte, premierul Marcel Ciolacu a spus, joi seara, la Realitatea Plus, că va continua cu reorganizarea bugetară, care s-ar putea încheia în iunie. „Până în iunie termin reorganizarea sistemului bugetar și așa voi face. Sunt foarte multe locuri vacante, voi merge pe cei 25 la sută, așa cum am spus. Eu înțeleg că nu vrem impozitare progresivă, trebuie să existe un echilibru. Am avut întâlnirea cu polițiștii și militarii. Înainte, această categorie avea anumite beneficii față de civili. În 30 de ani de democrațieau început și civilii să aibă aceleași drepturi ca militarii. Trebuie să înțelegem că e o categorie aparte”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu a discutat despre pensiile speciale. ”Cine nu vă lasă să tăiați pensiile speciale?” a fost întrebat premierul.

„Cum adică cine nu mă lasă? Noi am avut o lege trecută prin Parlament convenită alături de comisie,în cererea de plată numărul 3, trimisă și acceptată de către comisie, în care s-au tăiat pensiile speciale. Cu adevărat, am negociat foarte multe lucruri în ceea ce privește pensiile ocupaționale, care din punctul meu de vedere au fost trecute pe nedrept în jalon ca fiind pensii speciale. Ipocriții care astăzi se bat cu cărămida în piept, că nu s-a făcut nimic în acest demers, sunt cei care au trecut tot în PNRR că deciziile CCR o să fie luate în considerare numai în ceea ce privește pensiile magistraților”, a afirmat Marcel Ciolacu.

”S-a opus sistemul la tăierea pensiilor speciale?” a mai fost întrebat. „Eu nu pot. Eu, Marcel Ciolacu, și nici Parlamentul actual, nu puteam să îndreptăm ceva din trecut. Prezentul e consecința trecutului, dar pe viitor pensiile speciale s-au reglementat foarte clar. Partea de contribuție, din acest moment, contează cel mai mult. În zona de justiție a existat o negociere legată de ieșitul la pensie și în ceea ce privește procentul de trecere între contribuție și special”, a susținut premierul.

„Am arătat ce pot cumpăra de 100 de lei”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi seară că nu trăiește cu 100 de lei pe săptămână, făcând referire la coșul de cumpărături pe care îl făcuse în toamna anului trecut. „Am arătat ce pot cumpăra de 100 de lei”, a spus Marcel Ciolacu. Premierul Marcel Ciolacu anunța într-o zi din luna octombrie 2023 că a fost la cumpărături şi, cu aproape 100 de lei, a luat ce avea nevoie.

„Am fost la cumpărături şi am luat ce aveam nevoie: salată, castraveţi, ceapă şi nişte cartofi, mere, pateu Ardealul şi salam Săsesc, ulei şi zahăr, ouă, iaurt, telemea de oaie şi o bere Ursus – produsă la Buzău… total 93,50 de lei. E drept, am uitat să iau roşii, dar tot mă încadram în 100 de lei! Voi ce #cumpăraţiromâneşte cu 100 de lei?”, scria Ciolacu pe pagina de Facebook.

Gestul său venea după ce fusese întrebat de jurnalişti ce poate cumpăra cu 100 de lei. „Eu cred că pot cumpăra consistent”, a răspuns atunci Ciolacu.

Marcel Ciolacu, atacuri în serie la adresa lui Iohannis: „Nu pot să uit că m-a acuzat în pandemie că vreau să fur Ardealul cu ungurii. Nu l-am votat niciodată, nu am nicio înţelegere cu un preşedinte care pleacă”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în şedinţa de Guvern, că este într-un dialog corect cu reprezentanţii mai multor categorii sociale esenţiale pentru societatea noastră, precum oamenii din sistemul sanitar şi cei din apărare şi ordine publică, el precizând că, spre deosebire de alţi lideri politici care s-au prefăcut că aceste probleme nu există, el le ia în serios. ”Sunt sigur că românii s-au săturat de populism şi de promisiunea unor soluţii miraculoase”, a mai spus premierul.

”Aşa cum am promis, sunt într-un dialog corect cu reprezentanţii mai multor categorii sociale esenţiale pentru societatea noastră, precum oamenii din sistemul sanitar şi cei din apărare şi ordine publică. M-am întâlnit cu liderii sindicali, dar m-am dus să discut direct şi cu cei care lucrează zilnic pentru a salva vieţile românilor. Prioritatea mea şi a acestui Guvern este să eliminăm inechităţile acumulate de-a lungul multor ani”, a anunţat premierul.

Premierul Marcel Ciolacu: „Românii s-au săturat de populism şi de promisiunea unor soluţii miraculoase!”

El a continuat: ”Spre deosebire de alţi lideri politici care s-au prefăcut că aceste probleme nu există, eu le iau în serios! Le voi discuta în continuare sincer şi aplicat şi îmi voi asuma toate măsurile care sunt rezonabile şi realizabile”. ”Sunt sigur că românii s-au săturat de populism şi de promisiunea unor soluţii miraculoase!”, a completat şeful Executivului.

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut, joi la Palatul Victoria, o rundă de consultări cu o delegaţie de reprezentanţi ai Federaţiei Sanitas, la care au participat, de asemenea, viceprim-ministrul Marian Neacşu, consilierii de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Carmen Orban şi Minel Ivaşcu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Alexandru Rogobete, şi secretarul de stat în Cancelaria Prim-Ministrului Mihai Constantin, purtător de cuvânt al Guvernului.

 

Discuţiile au vizat cele două paliere ale revendicărilor comunicate anterior de reprezentanţii Sanitas, şi anume, necesarul de posturi în unităţile sanitare şi salarizarea personalului din sistemul de sănătate.