Marcel Ciolacu, prima reacţie despre verificările DNA la PSD

DNA anchetează finanțele PSD și PNL. Liderul interimar PSD, Marcel Ciolacu, a confirmat ancheta, dar a fost zgârcit în detalii.

11 iun. 2020, 12:21
Marcel Ciolacu, prima reacţie despre verificările DNA la PSD

„Nu stiu daca este legal sa va…din ce stiu, m-au informat avocatii si contabilii, s-au cerut aceste documente, din cate inteleg s-au cerut si la PNL. Mi se pare corect sa fie solicitate aceste documente, sunt bani publici, sa faca ancheta si sa vedem despre ce este vorba. Nu sunt indreptatit sa spun din ce perioada. Lasati-ma sa ma sfatuiesc cu…nu ascund nimic, lasati-ma sa imi intreb avocatii daca am voie sa va spun sau nu. O sa ma sfatuiesc cu avocatii. Am acest drept”.

Codrin Ştefănescu a luat foc după declaraţiile lui Ciolacu: „Vrea să o trimită la închisoare pe fosta şefă în faţa căreia se ploconea”

Ciolacu a adăugat că nu a spus despre Viorica Dăncilă, la discuțiile informale cu colegii lui, că ar putea să fie chemată la DNA pe tema finanțării campaniei prezidentiale. 

Verificările DNA asupra finanțelor PSD vin după controlul Curții de Conturi și a dosarului în care este implicat fostul trezorier al social-democraților, Mircea Drăghici.

Direcția Națională Anticorupție a cerut documente de la PSD și PNL pentru a verifica cum au fost cheltuite sumele din subvenția primită de la bugetul de stat, susțin surse politice. Potrivit acestora, solicitarea DNA către Autoritatea Electorală Permanentă privind PNL a fost făcută în decembrie 2019, iar pentru PSD în martie 2020. În cazul liberalilor, acțiunea DNA vizează campania de la europarlamentare, fiind anumite probleme în plan local, iar în cazul social-democraților documentele cerute au fost pentru perioada 2017-2019, epoca în care Liviu Dragnea a condus PSD.

Surse social-democrate au precizat pentru Europa Liberă că documentele solicitate de DNA au fost trimise în această săptămână, în ziua de marți, către procurori. Adresa pe numele PSD venise în urmă o săptămâna. Din informațiile obținute de Europa Liberă, controlul procurorilor DNA asupra finanțelor PSD a început în martie, când o solicitare a fost făcută către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

„Pe 6 martie a venit solicitarea către Autoritatea Electorală Permanentă, după ce AEP și Curtea de Conturi au finalizat controlul asupra activității financiare a PSD în 2018. Acolo s-au descoperit mai multe nereguli, care au fost prezente în raportul Curții de Conturi”, au declarat surse politice.

Europa Liberă a scris în ianuarie despre problemele existente în contabilitatea PSD în timpul mandatului lui Liviu Dragnea. Curtea de Conturi a descoperit că partidul a închiriat avioane private pentru vizitele externe fără să precizeze cine a beneficiat de aceste călătorii, a angajat o firmă de bodyguarzi, a plătit unei firme de case pentru mitingul „tricourilor albe”, dar au existat și nereguli privind modul în care s-au înregistrat cheltuielile în contabilitate.