Marcel Ciolacu propune modelul francez pentru accesarea fondurilor PNRR

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, susține că România ar trebui să adopte modelul francez în ceea ce privește Planul Național de Redresare și Reziliență.

22 mart. 2021, 22:39
Marcel Ciolacu propune modelul francez pentru accesarea fondurilor PNRR

Marcel Ciolacu a discutat, luni, cu ambasadorul Franţei în România, Laurence Auer, şi afirmă că România trebuie să preia modelul Franţei, „astfel încât Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie prezentat în Parlament”.

Marcel Ciolacu a precizat că discuţia cu diplomatul francez a vizat experienţa acestei ţări în ceea ce priveşte accesarea profesionistă a instrumentelor financiare pe care statele membre ale UE le au la dispoziţie pentru redresarea economică postpandemie.

„Consider că şi România trebuie să preia modelul Franţei, astfel încât Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să fie prezentat în Parlament. Revenirea la o viaţă normală este o prioritate absolută, dar este crucial să ne uităm la ceea ce fac partenerii noştri europeni în plan economic pentru a nu rata o şansă istorică de reformare şi dezvoltare a României”, a scris Marcel Ciolacu, luni, pe Facebook.

Ghinea, despre PNRR: Este un plan naţional de relansare şi fără reforme, cu bani nu rezolvi totul, trebuie şi schimbări

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a afirmat că Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă este unul de relansare, dar că, dacă nu sunt făcute şi anumite reforme, atunci numai cu bani nu se rezolvă totul. El a prezentat şi câteva reforme care vor fi finanţate din PNRR, printre care cea a sistemului de pensii, conectarea caselor electronice de marcat sau digitalizarea relaţiei dintre medic şi pacient.

Cât costă trenul metropolitan din Bucureşti. Nicuşor Dan a prezentat harta celui mai mare proiect finanţat prin PNRR
Cristian Ghinea a declarat, vineri, la finalul şedinţei de Guvern, că în PNRR sunt incluse şi reforme pentru modernizarea României.
„Pe lângă investiţii însă pe care le-a prezentat şi premierul şi vicepremierul, PNRR este despre reforme. Este un plan naţional de relansare şi fără reforme, cu bani nu rezolvi totul, trebuie şi schimbări. Şi de asta sunt mândru că am inclus în această versiune a documentului nişte reforme esenţiale pentru modernizarea României. Vorbim de o reformă a sistemului de pensii, care într-o nouă legislaţie trebuie să aşeze sistemul pe baze echitabile. Mă aştept la această reformă să diminueze problema pe care toţi românii o resimt a pensiilor speciale, mă aştept să ne îndreptăm spre acel principiu care trebuie să fie sfânt, pensie după contributivitate”, a afirmat Ghinea.
El s-a referit şi la reformele fiscale, printre care conectarea caselor electronice de marcat. „De asemenea, reforme fiscale, conectarea caselor electronice de marcat astfel încât să avem în timp real prin mijloace digitale volumul de încasări şi să creştem, fără a creşte impozitele, ratele impozitelor, de a creşte veniturile la bugetul statului. Vorbim pe partea de educaţie, pe lângă investiţiile prezentate de Dan Barna, vorbim de o reformă a guvernanţei şcolilor, de atribuţii mutate spre nivelul şcolilor astfel încât să putem să lăsăm iniţiativa locală să vină cu priorităţile adevărate. Vorbim de o reformă Casei Naţionale de Asigurări, de o digitalizare completă a relaţiei dintre pacient şi medic”, a explicat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.
El s-a referit şi la realizarea unui sistem pentru ca oamenii să poată munci legal şi să aibă acoperire pentru pensii şi sănătate. „Pe partea de formalizare a muncii încă suntem ţara membră a Uniunii Europene cu cel mai mare grad de muncă în zona gri sau zona neagră. Trebuie să creem un sistem de stimulare a acestor oameni să poată să muncească legal, să beneficieze de acoperirea de sănătate şi de pensii. Vom legifera tichetele de muncă care sunt o metodă flexibilă, nebirocratică, de a plăti oameni care muncesc în zona de zilieri, în agricultură, în servicii prestate la domiciliu”, a transmis Ghinea.