Marcel Ciolacu se opune desfiinţării Secţiei Speciale. „Avem o criză economică evidentă şi prioritatea acestui Guvern a devenit deodată Secţia Specială”

Marcel Ciolacu a criticat iniţiativa ministrului Justiţiei ce vizează desfiinţarea Secţiei Speciale pe motiv că România se află într-o "criză economică evidentă". Preşedintele PSD a amintit că CSM a dat aviz negativ pe unui proiect similar.

19 ian. 2021, 23:10
Marcel Ciolacu se opune desfiinţării Secţiei Speciale. „Avem o criză economică evidentă şi prioritatea acestui Guvern a devenit deodată Secţia Specială”

Marcel Ciolacu a precizat că PSD se opune desfiinţării Secţiei Speciale deoarece „priorităţile românilor sunt cu totul altele în acest moment”.

„Avem o criză economică evidentă şi prioritatea acestui Guvern a devenit deodată Secţia Specială. Vreau să fiu bine înţeles. Secţia Specială nu vizează politicienii sau dosarele penale ale politicienilor, nici amnistii, nici graţieri.

Noi vorbim aici de indenpedenţa magistraţilor. Nu poţi să vorbeşti de un act de justiţie corect atâta timp cât nu ai independenţa magistraţilor. A mai fost o propunere de desfiinţare a Secţiei Speciale, unde CSM a dat aviz negativ”, a declarat Marcel Ciolacu în cadrul emisiunii „Punctul Culminant” de la România TV.

Preşedintele PSD a amintit că în CSM sunt şi judecători şi procurori, iar „responsabilitatea politicienilor e să ţină cont de asociaţiile profesionale”,

„Şi Înalta Curte a spus foarte clar că Secţia Specială nu trebuie desfiinţată. Cum se va alege şeful Secţiei Speciale, că se subordonează, nu e independentă, că se subordonează CSM, procurorului general e cu totul altă discuţie

Cine spune că justiţia în România a fost una total independentă înseamnă că nu a trăit în România”, a mai spus liderul PSD.

Citeşte şi: UDMR vrea desfiinţarea Secţiei Speciale. „Nu suntem de acord ca aceste atribuții să revină la DNA”

Marcel Ciolacu se opune desfiinţării Secţiei Speciale şi îl atacă pe Liviu Dragnea. „A urmat un derapaj care a adus deservicii majore PSD”

Întrebat de ce PSD nu discută despre justiţie, Ciolacu a explicat că „nu au fost purtătorii de cuvânt şi de mesaj cei îndeptăţit să facă acest lucru”

„Întotdeauna am spus că nu au fost purtătorii de cuvânt şi de mesaj cei îndeptăţit să facă acest lucru. Chiar aici mă refer şi fostul preşedinte al partidului, la Liviu Dragnea. De aici a urmat un derapaj care a adus deservicii majore PSD”, a menţionat Ciolacu.

Preşedintele PSD a reiterat că este obligaţia tuturor politicienilor să apere actul de justiţie.

Reacţia lui Marcel Ciolacu vine în contextul în care la începutul lunii ianuarie ministrul Justiţiei a anunţat că Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) este posibil să fie desfiinţată în luna martie.

„Voi solicita conducerii CSM să pună pe ordinea de zi şi acest proiect, pentru că este binecunoscut proiectul. Nu am făcut decât o mică modificare în sensul eliminării unor articole din varianta iniţială a proiectului, tocmai crea un fel de imunităţi pentru magistraţi.

Nu ne dorim exces de nicio parte. Nu ne dorim exces nici în zona protecţiei nejustificate a magistraţilor de răspundere, nu ne dorim exces nici din partea presiunii puse, prin astfel de metode, asupra magistraţilor cu, repet, zeci de dosare disciplinare, plângeri penale şi o Secţie care a fost percepută în cadrul magistraturii negativ, pe bună dreptate, şi nu doar în cadrul magistraturii şi de către organismele internaţionale şi în cadrul MCV, Comisia Europeană care a analizat acest lucru”, a declarat la Digi24 Stelian Ion, dacă proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale (SIIJ) a primit avizul CSM, conform News.ro.

Citeşte şi: Ce conţine proiectul de lege prin care ministrul Justiţiei, Stelian Ion, vrea să desfiinţeze Secţia Specială