Marcel Ciolacu, vizită în Kiev la o zi după cea din Israel: Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung

Premierul Marcel Ciolacu a mers miercuri la Kiev unde s-a întâlnit cu președintele Zelenski și cu premierul Ucrainei. Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvern, vizita premierului are doua obiective clare - promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante.

18 oct. 2023, 08:56
Marcel Ciolacu, vizită în Kiev la o zi după cea din Israel: Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung

Premierul Marcel Ciolacu a transmis miercuri, la Forumul Rebuilding Ukraine, că Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung în privinţa procesului de reconstrucţie şi a susţinerii integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană.

„Azi la Kiev, împreună cu omologul meu, proiectăm într-un cadru extins de cooperare sectorială pentru conectarea ţărilor noastre la capacitate maximă. Mesajul meu este clar – Ucraina poate conta pe România acum şi pe termen lung. Mă refer în primul rând la procesul de reconstrucţie şi la susţinerea integrării Ucrainei în NATO şi Uniunea Europeană. România va fi unul din promotorii principali din UE de extindere cu Ucraina şi Republica Moldova. Cunoaştem din experienţa noastră beneficiile integrării europene, atât cele economice, cât şi cele destinate asigurării unei democraţii funcţionale. Eu sunt promotorul unui dialog constructiv şi al cooperării. Acesta este de fapt spiritul unui parteneriat strategic de lungă durată, iar cel mai bun exemplu a fost după ridicarea restricţiilor la importurile de grâne, în septembrie. Am făcut tot posibilul ca pe baza dialogului să găsim formula cea mai potrivită pentru a asigura tranzitul cerealelor din Ucraina, protejând totodată interesele producătorilor agricoli români. Rezultatul este foarte bun pentru ambele părţi”, a afirmat Ciolacu într-un mesaj online la Forumul Rebuilding Ukraine, organizat de Camera de Comerţ Bilaterală România – Ucraina, sub înaltul patronaj al premierilor celor două ţări.

El a adăugat că România şi Ucraina au găsit împreună un model de cooperare în domeniul tranzitului de cereale pe care şi alte state vecine Ucrainei probabil îl vor adopta.

„Acesta este doar primul pas în cadrul unei construcţii mai ample a raporturilor noastre. Am pus bazele primei strategii bilaterale în domeniul transporturilor rutiere pe care un stat al UE o încheie cu Ucraina. Astăzi semnăm acest document important, avem girul Comisiei Europene şi, mai ales, perspectiva finanţărilor pentru deschiderea şi modernizarea punctelor de trecere a frontierelor. Mai departe vom extinde finanţările pentru modernizarea şi extinderea reţelei de conexiuni maritime, fluviale şi feroviare. Ne vom mişca repede pentru concretizarea proiectelor de transport fluvial şi feroviar, având în vedere că ne-am angajat să creştem capacitatea de transport a cerealelor de la 2 la 4 milioane de tone pe lună”, a mai spus premierul.

Ciolacu a menţionat că miercuri, la Kiev, este organizată prima şedinţă interguvernamentală cu miniştri şi experţi din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătăţii.

„Punem astfel bazele unei reţele de conexiuni multisectoriale. Cred că prin acordurile şi memorandumurile parafate astăzi vom fi în măsură să stabilim în România un veritabil hub logistic pentru reconstrucţia Ucrainei. Sunt sigur că urmând o bună coordonare la nivel european vom obţine finanţările necesare, astfel încât Ucraina să se poate baza pe România în procesul de reconstrucţie. Aş mai adăuga un element esenţial din discuţiile tripartite avute cu omologii din Bulgaria şi Grecia, la Varna. Am stabilit acolo măsuri concrete de extindere a reţelei de transport pe axa Nord – Sud. Vrem ca România să asigure eficient legăturile Ucrainei în Sudul Europei prin portul Constanţa şi terestru prin Bulgaria către portul grecesc Alexandroupolis. Acum lucrăm pentru a asigura viitorul reconstrucţiei Ucrainei, astfel încât partenerii internaţionali din America, Europa şi din Asia să poată veni cu încredere în ţările noastre pentru a investi şi a reconstrui”, a mai afirmat Ciolacu.

Premierul Marcel Ciolacu va participa miercuri la prima ședință comună a Guvernelor României și Ucrainei, împreună cu mai mulți membri ai Cabinetului și experți din domeniile apărării, agriculturii, transporturilor, energiei, afacerilor interne, sănătății, găzduită la Kiev.

În cadrul vizitei, șeful Executivului va avea întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, cu prim-ministrul ucrainean, Denys Shmyhal, alături de care va susține declarații comune de presă, dar și cu președintele Radei Supreme, Ruslan Stefanchuk.

Citește și: EXCLUSIV Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Netanyahu din Israel: „Premierul ne consideră fraţi, mi s-a adresat cu „brother Marcel””

”Vizita la Kiev are două obiective clare – promovarea drepturilor românilor din Ucraina și semnarea unor acorduri bilaterale importante, care să pună bazele unei colaborări mai aplicate în mai multe sectoare. Ucraina poate conta pe România acum și pe termen lung pentru că avem capacitatea de a deveni un centru de suport logistic pentru reconstrucția acestei țări”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu.

Citește și: Marcel Ciolacu spune că a rezolvat problema minorității românești din Ucraina. De ce nu și-a mai ținut Zelenski discursul în Parlamentul României

Pe parcursul vizitei în Ucraina, premierul Marcel Ciolacu va depune o coroană de flori la Zidul Apărătorilor Căzuți ai Ucrainei din Kiev și va participa la dejunul de lucru oferit în onoarea delegației române de premierul Denys Shmyhal.
Alături de șeful Executivului, la ședința comună a Guvernelor român și ucrainean, vor participa: vicepremierul Marian Neașcu, ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, ministrul energiei, Sebastian Burduja, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, ministrul sănătății, Alexandru Rafila, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ionel Scrioșteanu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Dr. Raed Arafat.