SURSE: Marcel Ciolacu vrea desfiinţarea a 200.000 de posturi la stat. TVA-ul de 5% ar putea fi eliminat, sporuri plafonate pentru bugetari VIDEO

Marcel Ciolacu taie în carne vie! Premierul este gata să-şi asume măsuri fiscale radicale care să ducă la reducerea deficitului bugetar. Liderii PNL şi PSD reiau, săptămâna aceasta, discuţiile pe această temă. Ecomonia ar fi între opt şi zece miliarde de lei!

24 iul. 2023, 12:41
SURSE: Marcel Ciolacu vrea desfiinţarea a 200.000 de posturi la stat. TVA-ul de 5% ar putea fi eliminat, sporuri plafonate pentru bugetari VIDEO
Marcel Ciolacu vrea desfiinţare a 200.000 de posturi la stat. TVA-ul de 5% ar putea fi eliminat, sporuri plafonate pentru bugetari

Marcel Ciolacu vrea desfiinţare a 200.000 de posturi la stat. Surse liberale au precizat că PNL nu susţine introducerea de măsuri care să afecteze mediul de afaceri şi susţine reducerea cheltuielilor, la nivelul instituţiilor statului, fiecare ministru urmând să îşi vină cu un astfel de plan. În privinţa TVA, este posibil să rămână doar două cote, de 9% şi 19 % şi să dispară TVA-ul de 5%.

Citeşte şi: Guvernul Marcel Ciolacu pregătește majorarea salariului minim: „E un mecanism prin care ţii lucrătorii în ţară”

Potrivit unor surse guvernamentale, modificările propuse includ ajustări de taxe și niveluri de impozitare, dar nu vor include eliminarea bonurilor de masă sau a voucherelor de vacanță. Aceste măsuri fiscale propuse sunt concepute pentru a menține deficitul bugetar cât mai aproape de ținta asumată pentru acest an, care este de 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB).

În privința TVA, se intenționează aplicarea a două cote diferite: o cotă de 9% pentru alimente, medicamente, proteze sanitare și servicii HoReCa, iar pentru toate celelalte produse și servicii, cota va fi de 19%. Astfel, cazarea la hotel va fi impozitată cu o cotă de TVA de 9%, în timp ce pentru serviciile de restaurant se va aplica o cotă de 19%.

Citeşte şi: Sondaj CURS: PSD rămâne la peste 30% şi după ce a preluat Guvernul, AUR (20%) depăşeşte PNL (18%) pe turnantă

Pragul de impozitare pentru microîntreprinderi va rămâne neschimbat la 1%, dacă cifra de afaceri este de până la 500.000 de euro. În cazul în care cifra de afaceri depășește acest prag, se va aplica probabil un impozit de 2,5%.