Marcel Ciolacu vrea taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din România: „Ceea ce plăteşte capitalul românesc este o regulă corectă”

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus, la Sinaia, referitor la taxa de solidaritate pentru companiile mari, că într-un mediu concurențial e corect ca legislația să fie uniformă pentru toată lumea.

30 ian. 2023, 22:40
Marcel Ciolacu vrea taxă de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționalele din România: „Ceea ce plăteşte capitalul românesc este o regulă corectă”

„Ceea ce plăteşte capitalul românesc, respectiv 1%, este o regulă corectă pentru toată lumea. Într-un mediu concurenţial, corect este ca legislaţia să fie uniformă pentru toată lumea. Dacă toate companiile cu capital românesc plătesc minimum 1% din cifra de afaceri, atunci mergem cu 1% pentru toată lumea”, a spus liderul social-democraților.

Marcel Ciolacu spune că nu sunt propuneri de modificări de taxe. „Nu avem o propunere de modificări de taxe. Întâi statul român să îşi facă datoria, să facă digitalizarea ANAF-ului şi pe urmă, după ce avem toate elementele, toate cifrele şi unde nu este concordanţă, atunci intervine statul. Eu în acest moment, Marcel Ciolacu, n-am aceste informaţii, am informaţiile în ceea ce priveşte impozitul pe profit şi cum încercăm să optimizăm fiscal. Cred că perioada optimizării fiscale a luat sfârşit. Marcel Ciolacu şi PSD-ul nu măreşte nicio taxă”, a afirmat Ciolacu într-o conferinţă de presă.

Citește și Marcel Ciolacu, primele declarații despre reținerea lui Pițurcă în dosarul măștilor neconforme: „Mă bucur că în sfârșit și eu și toți românii aflăm ce s-a întâmplat când noi stăteam închiși și alții furau”

Ciolacu a spus, referindu-se la scăderea TVA-ului la alimentele de bază, că măsura trebuie gândită la pachet cu altele pentru a fi eficientă.

„Scăderea TVA-ului s-a mai făcut la alimentele de bază, neluându-se şi alte măsuri sau negândită în ansamblul său această măsură şi după o lună de zile ne-am trezit că acea scădere de TVA a revenit. De fapt lupta este cu inflaţia. O componentă importantă în acest moment din inflaţie o reprezintă scumpirile la produsele alimentare. (…) Repet, este un întreg pachet ca să fie sustenabil, nu ceva emoţional şi noi să ne lăudăm că am coborât TVA-ul şi am ieftinit, iar peste o lună preţurile să fie aceleaşi”, a explicat preşedintele PSD.

Citește și Marcel Ciolacu, ironie la adresa partenerilor de guvernare de la PNL, în deschiderea BPN al PSD: „Noi nu trebuie să stăm 6 ore cu bruiaj ca să venim cu soluţii pentru români”

Liderul social-democraților a mai propus o taxă de solidaritate pentru companiile mari și anul trecut, în vară, dar nu au fost de acord colegii de coaliție.

Liderul PSD spunea că în România sunt aproximativ 320 de mari companii cu cifra de afaceri de peste 100 de milioane, însă plătesc impozit pe profit mai mic decât microîntreprinderile. „Se plăteşte în medie cam 0,8% impozit pe profit de către aceste companii, cu alte cuvinte se plăteşte mai puţin decât la microîntreprinderi, microîntreprinderile plătind 1%”.