Mare atenție la mesajele primite pe WhatsApp! Un sucevean a dat click pe un link și s-a trezit cu un credit de 40.000 de lei

Mai nou, hackerii se recomandă pe WhatsApp drept reprezentanţi ai unor firme cunoscute şi oferă locuri de muncă part time. Cei care dau like şi share unor postări sunt răsplătiţi cu sume modice.

23 dec. 2023, 14:03
Mare atenție la mesajele primite pe WhatsApp! Un sucevean a dat click pe un link și s-a trezit cu un credit de 40.000 de lei

Este doar o metodă de a câştiga încrederea. Ulterior, victimele sunt ademenite să dea click pe un link trimis pe WhatsApp, ajungând astfel pe grupuri de investiţii, unde li se fură datele personale şi toţi banii din conturi.

„Dai likeul respectiv, share-ul respectiv, faci o poză la munca ta, o trimiţi înapoi şi  eşti plătit pe bune pentru că ţi-ai oferit date, ţi-ai oferit contul bancar.”, spune Silviu Stahie, specialist în securitate cibernetică, pentru Observatornews.

Eşti plătit pe bune doar o singură dată, 20, 30 de lei, cât să-ţi câştige încrederea. Apoi escrocheria intră într-o nouă etapă, în care eşti îndemnat să investeşti diferite sume pentru ca în viitorul apropiat să încasezi mai mult cu fiecare vizionare. Iar hakerii fac orice ca să te convingă.

„Vei vedea imagini de la persoane care pun tot timpul , screenshot-uri care spun că sunt foarte mulţumiţi de banii pe care i-au primit înapoi , toată schema este făcută să te convingă să rămâi la ei în grup şi să investeşti sume cât mai mari.”

Înscrierea în aceste grupuri este însă condiţionată de oferirea de date bancare.

Iar din momentul în care atacatorii au primit banii sau au pus mâna pe datele personale sensibile întrerup legătura cu victima. Mii de mesaje cu astfel de oferte sunt trimise zilnic atât de pe numere naţionale, cât şi internaţionale.

„Chiar ieri am primit. I-am dat blok. Se înâmplă chestiile astea pentru că sunt oameni ce vor să facă bani uşor.”

Calvarul unui sucevean, pornit de la un mesaj pe WhatsApp

Un sucevean care a crezut în promisiunile online şi a dezvăluit informaţii personale s-a trezit cu un credit de aproape 40.000 de lei.

Mihai Rotariu, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică: „Atacatorii se adaptează la context şi vor să profite de multiplele oferte, promoţii, reduceri de sezon pentru a-şi prezenta ei oportunităţile de investiţie, de data aceasta false.”

În perioada sărbătorilor numărul escrocheriilor cibernetice creşte şi cu 30 de procente. Poliţia avertizează să nu dezvăluim online nici codul numeric personal, nici numărul cardului sau contului.

Liliana Bulat, Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalității: „Este important să verificăm informaţiile legate de pagina sau de contul care fac promovarea acestor oferte de nerefuzat.”

În primele 11 luni ale acestui an au fost semnalate aproape 23.000 de înşelăciuni pe internet.

Citește și: Cum sunt tratați angajații în multinațională: ”Acolo nu vrei să ajungi niciodată”