Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă ar putea crește

Șoferii din România ar putea primi o veste proastă din 1 octombrie 2023 fiindcă valoarea punctului de amendă ar putea crește.

06 sept. 2023, 12:44
Mare atenție, șoferi! Valoarea punctului de amendă ar putea crește
Amenzi de 3.000 de lei pentru cei care încalcă această regulă banală

Șoferii din România ar putea avea parte de o veste proastă începând cu data de 1 octombrie, întrucât valoarea punctului de amendă ar putea exploda.

Guvernul ia în considerare majorarea acestui indice, care nu a fost actualizat proporțional cu majorarea salariului minim încă din 2017. Punctul de amendă e 10% din salariul minim brut pe economie, potrivit Codului Rutier, iar odată cu majorarea salariului minim la 3300 de lei valoarea punctului de amendă ar trebui să devină 330 de lei.

Citește și Instalația GPL pe maşină. Riscurile pe care şoferii trebuie să și le asume. Interdicţii şi amenzi!

În momentul de față valoarea punctului de amendă e plafonată la 145 de lei, lucru care înseamnă că o eventuală majorare ar înseamna mai mult decât dublarea amenzilor. Conform calculelor realizate de Bugetul.ro, în absența unei noi plafonări, valoarea minimă a unei sancțiuni ar putea crește de la 290 de lei la 660 de lei.

Propuneri legislative pentru pedepse mai severe împotriva șoferilor cu abateri grave

Robert Cazanciuc, senator PSD, vrea ca Executivul să adopte cât mai repede pedepse noi împotriva șoferilor care comit abateri grave în trafic. Sunt vizați în special conducătorii de autoturisme care conduc sub influența alcoolului sau a drogurilor și provoacă accidente mortale. În prezent, Parlamentul României analizează un proiect de lege care prevede mărirea interdicției de a conduce de la șase luni la cinci ani, iar în unele cazuri, chiar până la zece ani.

Citește și COD RUTIER 2023. Schimbare uriaşă, ce amenzi riscă şoferii din iarnă

E luată în calcul și măsura confiscării mașinii atunci când e folosită în cazul unor infracțiuni grave. Mai mult, în pachetul de măsuri se regăsesc și aspecte educative, cum ar fi decontarea unor teste de screening antidrog. Testele vor fi efectuate asupra minorilor și e nevoie de acordul părinților. Ele vor fi suportate financiar de statul român. Dacă un test relevă un comportament anormal al unui minor, el va primi consiliere psihologică gratuită.