MARE GRIJĂ. Cadoul de Crăciun care distruge familii şi rupe prietenii de-o viaţă

Anul acesta, de Crăciun, sute de oameni vor trimite propriul ADN spre analiză în laboratoare, după ce vor primi acest cadou inedit din partea prietenilor sau colegilor. Iar unii dintre ei vor avea o surpriză neplăcută.

24 dec. 2018, 13:30
MARE GRIJĂ. Cadoul de Crăciun care distruge familii şi rupe prietenii de-o viaţă

În SUA, unde testele ADN au căpătat o popularitate imensă în ultimii ani, apare un nou fenomen, potrivit digi24.ro. Mii de oameni curioși să afle mai multe despre originile lor descoperă cu stupoare că părinții care i-au crescut nu sunt părinții lor biologici. Adevărurile dificile scoase la iveală de testele ADN au devenit subiectul unui documentar realizat de BBC News.

În urmă cu trei ani, Jenny a făcut un test ADN, doar de curiozitate. Cea mai mică dintre cinci frați, ea a fost mereu curioasă să știe mai multe despre strămoșii ei. Rezultatul a arătat că strămoșii ei proveneau mai ales din Marea Britanie și Scoția, având însă și câteva gene scandinave.

Citeşte şi Studiu surprinzător. Câte cadouri de Crăciun trebuie să le cumperi copiilor

Următorul an, ea l-a convins și pe fratele ei să facă un test ADN. Însă când a primit rezultatele, a descoperit că, de fapt, acesta era fratele ei doar pe jumătate. Jenny a presupus că acesta făcuse o greșeală când trimisese probleme ADN. După ce a rugat-o și pe verișoara tatălui ei să facă testul, femeia a descoperit că nu avea ADN comun cu aceasta, deci cel pe care îl crezuse tată o viață întreagă nu era, de fapt, tatăl ei biologic.

Când și-a întrebat mama în vârstă de 86 de ani despre acest lucru, femeia i-a dezvăluit că avusese o aventură în tinerețe și că spera ca nimeni să nu afle secretul vreodată.

Însă poveștile precum acestea sunt mai des întâlnite decât ar putea crede mulți. În SUA, testele ADN sau kiturile de testare a ADN-ului acasă au început să scoată la iveală secrete ascunse ani de zile, să rupă familii și să forțeze conversații dificile amânate timp de decenii.

Catherine St Clair a aflat, la vârsta de 55 de ani, că tatăl ei biologic fusese un bărbat pe care ea nu îl întâlnise niciodată. Însă cum mama ei murise, femeia nu a mai avut de la cine să afle răspunsurile care o măcinau.

La scurt timp, ea a înființat un grup de sprijin pentru persoanele aflate în situații similare cu a sa. Acum, grupul numit DNA NPE (Not Parent Expected) Friends numără peste 4.100 de persoane.

Majoritatea au aflat accidental că sunt rodul unei aventuri, în unele cazuri mamele lor au fost violate și au păstrat secretul, alții au fost adoptați.