Mare scandal la FIFA. Cum a reușit Qatar să câștige organizarea CM 2022. Afacerile murdare, dezvăluite de către Sepp Blatter

Organizarea Campionatului Mondial în Qatar continuă să rămână un subiect de controversă. Cum e posibil ca un stat mic, localizat în deșert, fără tradiție în fotbal, să primească organizarea unei competiții atât de importante?

08 nov. 2022, 18:32
Mare scandal la FIFA. Cum a reușit Qatar să câștige organizarea CM 2022. Afacerile murdare, dezvăluite de către Sepp Blatter

Qatarul nu avea nici echipe de fotbal competitive, nici fotbaliști și nici stadioane în 2010, când a primit „marele cadou”. Totuși, conducătorii din fotbal au decis că organizarea Mondialului trebuie să-i revină statului exotic. Un aspect neobișnuit pentru fanii „sportului rege”.

Fostul președinte al FIFA, Sepp Blatter, a oferit informații din culisele afacerii. Evident, și de această dată, banii au făcut diferența. În vârstă de 86 de ani, elvețianul crede că s-a făcut o mare greșeală prin desemnarea Qatarului drept țară gazdă a competiției fotbalistice.

În opinia lui Sepp Blatter, SUA trebuia să găzduiască CM 2022. Acest lucru nu a fost posibil pentru că Michel Platini nu ar fi putut să reziste presiunilor lobby-ului făcut de diverși oameni de afaceri și politicieni. Printre aceștia, Nicolas Sarkozy, fostul președinte al Franței.

„Alegerea Qatarului a fost o greșeală. La momentul respectiv, aveam un acord în comitetul executiv. Am convenit că Rusia ar trebui să obțină Cupa Mondială din 2018 și Statele Unite să organizeze Cupa Mondială din 2022. Ar fi fost un gest de pace dacă cei doi adversari politici ar fi organizat competiția unul după altul”, a dezvăluit Sepp Blatter, într-un interviu pentru Tribune de Geneva.

„(n.r. – Qatarul) Este o țară prea mică. Fotbalul și Cupa Mondială sunt prea mari pentru asta”, a completat Blatter, despre gazda care nu spune nimic fotbalului mondial.

 

Cum ar fi fost șantajat Michel Platini, pentru a susține organizarea Cupei Mondiale în Qatar. Afaceri murdare dezvăluite de către Sepp Blatter

 

Michel Platini nu a putut rezista presiunilor și astfel, a făcut o mare greșeală, susține Sepp Blatter.

„Cu o săptămână înainte de Congresul FIFA din 2010, Michel Platini m-a sunat și mi-a spus: ‘Sepp, nu mai merge’. Prin asta a vrut să spună că planul nostru nu va mai funcționa.

Mi-a spus că a fost invitat la Palatul Elysée, unde președintele francez de atunci, Nicolas Sarkozy, tocmai luase cina cu prințul moștenitor al Qatarului. Sarkozy i-ar fi spus lui Platini: ‘Uitați-vă la ce puteți face dumneavoastră și colegii dumneavoastră de la UEFA pentru acordarea Cupei Mondiale Qatarului!’. Apoi l-am întrebat: ‘Ce se întâmplă acum?’

Sepp, ce ai face dacă președintele republicii te-ar întreba ceva? Apoi i-am spus că pentru mine nu există această întrebare pentru că Elveția nu are președinte de republică. 

Da. Datorită celor patru voturi ale lui Platini și ale echipei sale, Cupa Mondială a mers în Qatar, și nu în Statele Unite. Este adevărul. Dar, desigur, a fost vorba și despre bani. Șase luni mai târziu, Qatarul a cumpărat avioane de la francezi în valoare de 14,6 miliarde de dolari. 

Pentru mine, este clar: Qatarul este o greșeală. Alegerea a fost greșită. Ce mă întreb este de ce noul președinte FIFA locuiește în Qatar? El nu poate fi șeful organizației locale a Cupei Mondiale. Nu acesta este rolul său. Există două comitete de organizare pentru acest lucru – unul local și unul FIFA”, a mai transmis Blatter.