Guvernul a decis. Ce se întâmplă cu OUG-ul pentru reglementarea prețurilor din energie

Vineri dimineață, de la 09:00, Guvernul Ciucă se reunește pentru a modifica Ordonanța de Urgență (OUG) care prevede reglementarea prețurilor la energia electrică. Miercuri, PSD + PNL + UDMR au ajuns la un acord final privind noile prețuri pentru consumatorii casnici, dar și pentru mediul privat și instituțiile publice.

10 nov. 2022, 19:27
Guvernul a decis. Ce se întâmplă cu OUG-ul pentru reglementarea prețurilor din energie

Românii așteaptă reducerea semnificativă a prețurilor la energie, dar încă nu se știe dacă acest lucru va fi îndeplinit.

Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern, OUG pe energie ar exista doar introducerea cu caracter temporar a unui mecanism de achiziție centralizată de energie electrică, măsuri aplicabile:

  • Producătorilor ale căror capacităţi de producere totalizează o putere instalată mai mare sau egală cu 10 MW, cu excepția producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie, precum și producătorilor cu capacități de producere de energie electrică și termică în cogenerare care livrează energie termică în SACET;
  • Furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, pentru acoperirea consumului propriu tehnologic al rețelelor exploatate de aceștia.

Pe perioada utilizării mecanismului de achiziție centralizată de energie electrică prețul plătit de achizitorul unic producătorilor de energie electrică, pentru cantitățile de energie electrică vândute de aceștia prin intermediul acestui mecanism, este de 450 lei/MWh și, în același timp achizitorul unic vinde cantitățile de energie electrică cumpărate, furnizorilor de energie electrică care au contracte încheiate cu clienți finali, operatorului de transport și de sistem energie electrică și operatorilor de distribuție energie electrică, prin mecanismul de achiziție centralizată de energie electrică, cu prețul de 450 lei/MWh.

Update:

Guvernul a publicat ordonanța de urgență care urmează să fie adoptată în ședința de vineri, care stabilește un mecanism pentru achiziția centralizată de energie electrică valabil până în 2025. Este primul pas spre reglementarea prețului din energie. Deși OUG stabilește mecanismul pentru următorii doi ani și jumătate, cu doar câteva ore înainte de publicarea documentului, premierul Nicolae Ciucă declara că prețul va fi reglementat „probabil, pe încă un an de zile, începând cu 1 ianuarie”.

„Concluziile au fost stabilite nu neapărat ieri. Ieri a fost decizie pe care am luat-o pe marginea unor formate și date de lucru pe care le-am avut împreună cu instituțiile care lucrează în domeniu și au responsabilitatea pentru tot ceea ce înseamnă sectorul energetic din țara noastră.

Am convenit că vom continua să asigurăm prețurile de 0.68 de bani pentru cetățenii care consumă până în 100 de kw, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kw, același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 de kw, până la acest plafon dar ceea ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o, de 1,3 lei”, a declarat astăzi premierul Nicolae Ciucă.

OUG-ul de vineri va conține următoarele:

  • Tarifele și pragurile pentru populație/firme /mari consumatori nu vor fi în OUG de mâine, ci în legea din Parlament care va fi săptămâna viitoare dezbătută/amendată;
  • 80% din producția de energie electrică disponibilă/necontractată va fi pusă la dispoziția furnizorilor cu clienți finali la maximum 450 de lei MWH, preț plafonat;
  • Sunt scutiți producătorii de energie eoliană, solară, surse regeneabile;
  • Diferența de 20% se vinde în piață liberă;
  • Practic, furnizorii vor cumpără energie la preț mai mic, tarifele vor fi mai mici, compensarea va fi mult mai redusă de stat.