Marea Britanie a coborât nivelul alertei teroriste de la „grav” la „substanţial”

Regatul Unit îşi coboară nivelul alertei teroriste de la ”grav” la ”substanţial”, iar riscul unui atentat este considerat de-acum drept ”probabil” şi nu ”foarte probabil”.

04 nov. 2019, 17:18
Marea Britanie a coborât nivelul alertei teroriste de la „grav” la „substanţial”

Nivelul alertei teroriste în Regatul Unit a fost coborât luni de la ”grav” la ”substanţial”, riscul unui atentat fiind de-acum considerat drept ”probabil” şi nu ”foarte probabil”, a anunţat ministrul britanic de Interne Priti Patel, relatează AFP.

Centrul de analiză teroristă reevaluează nivelul alertei din şase în şase luni. Regatul Unit se situează la al treilea nivel de alertă – pe o scală de cinci. ”În pofida coborârii nivelului alertei, terorismul rămâne una dintre ameninţările cele mai directe şi imediate la adresa securităţii noastre interne”, a avertizat ministrul, îndemnând publicul să ”rămână vigilent”, informează news.ro.

Marea Britanie nu s-a mai aflat la acest nivel de alertă de la 19 august 2014, data la care acesta a fost ridicat de la nivelul ”substanţial” la nivelul ”grav”, în faţa ameninţării teroriste în legătură cu Siria şi Irakul.

Regatul Unit a fost însângerat apoi de un val de atentate, revendicate de gruparea Statul Islamic (SI).

În martie 2017, un bărbat a intrat cu vehiculul în mulţime, pe Podul Westminster, după care a înjunghiat mortal un poliţist în faţa sediului Parlamentului, un atentat soldat cu cinci morţi, potrivit news.ro.

Două luni mai târziu, 22 de persoane, inclusiv copii, au fost ucise într-un atac la sfârşitul unui concert al Arianei Grande, la Manchester.

În iunie, în acelaşi an, o camionetă a intrat în mulţime pe London Bridge, după care cele trei persoane de la bordul acesteia au înjunghiat trecători în Borough Market. Bilanţul a fost de opt morţi şi aproximativ 50 de răniţi.