Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra unui petrolier din Marea Arabiei, în care un român și-a pierdut viața. „Este inacceptabil”

Marea Britanie l-a convocat pe ambasadorul Iranului în Regatul Unit în urma atacului comis joi asupra unui petrolier în Marea Arabiei, în care și-au pierdut viața un român și un britanic.

02 aug. 2021, 19:00
Marea Britanie acuză Iranul pentru atacul asupra unui petrolier din Marea Arabiei, în care un român și-a pierdut viața. „Este inacceptabil”

Ministerul de Externe britanic l-a convocat pe ambasadorul Iranului în Regatul Unit, din cauza atacului comis joi, asupra unui petrolier în Marea Arabiei. Londra acuză Teheranul pentru acest incident, cu toate că Iranul respinge această ipoteză.

„Ambasadorul Iranului în Regatul Unit, Mohsen Baharvand, a fost convocat astăzi la Ministerul Afacerilor Externe de către secretarul de stat pentru Orientul Mijlociu, James Cleverly, ca răspuns la atacul ilegal comis asupra petrolierului Mercer Street pe 29 iulie”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office.

Nava era gestionată de compania Zodiac Maritime, care aparține miliardarului israelian Eyal Ofer, iar atacul a fost efectuat cu ajutorul unei drone. Un român şi un britanic, membrii ai echipajului, au fost ucişi în atacul care nu a fost încă revendicat.

Londra consideră că este ”foarte probabil ca Teheranul să fi atacat” nava. Potrivit ministrului de externe britanic Dominic Raab, atacul a fost ”deliberat, ţintit şi ilegal” și constituie ”o încălcare evidentă a dreptului internaţional de către Iran”. Oficialul a avertizat că Londra ”lucrează împreună cu partenerii săi internaţionali pentru un răspuns concertat în faţa acestuia atac inacceptabil”.

Marea Britanie susținută de Israel și SUA

Israel şi SUA s-au alăturat Marii Britanii și susțin că atacul asupra petrolierului a fost efectuat de Iran, relatează Agerpres.

”Pot spune cu certitudine absolută că Iranul a condus acest atac (…) Există dovezi pentru aceasta”, a susţinut premierul israelian Naftali Bennett. Secretarul de stat american Antony Blinken a spus că Statele Unite ”sunt sigure că Iranul a desfăşurat atacul”, adăugând că Washingtonul ”se concertează cu guvernele din regiune şi dincolo de aceasta pentru o replică adecvată şi iminentă”.

Iranul declarat printr-un reprezentant al MAE de la Teheran că va ”răspunde prompt şi puternic oricărei posibile aventuri”. ”Dacă au dovezi pentru a-şi susţine afirmaţiile nefondate, ar trebui să le furnizeze”, a spus purtătorul de cuvânt Saeed Khatibzadeh, care pe de altă parte a acuzat Londra şi Washingtonul că păstrează ”tăcerea” asupra ”atacurilor teroriste” care au vizat ”navele comerciale” iraniene în Marea Roşie şi în apele internaţionale.