Marea Britanie are mai multe locuri de muncă pentru români decât pentru cetăţenii ei

În timp ce rata şomajului a urcat la 8,4%, acesta fiind cel mai mare procent din 1994 încoace, angajatorii britanici le oferă mii de locuri de  muncă românilor veniţi la lucru în regatul insular.

31 ian. 2012, 10:35
Marea Britanie are mai multe locuri de muncă pentru români decât pentru cetăţenii ei

La ora actuală, Marea Britanie a trimis României, pentru recrutări de forţă de muncă, o ofertă de 2.400 de locuri de muncă pentru asistente medicale, ingineri, bucătari şi alte categorii de forţă de muncă calificată, informează Daily Mail.

Zilele trecute însă, oficialităţile britanice informau despre un maximum al şomajului în ţara lor, de 8,4%, ce nu a mai fost atins de aproape 20 de ani. Dar pe de altă parte, statisticile oficiale britanice arătau că, în 2010, 9 din 10 locuri de muncă în Marea britanie fuseseră ocupate de cetăţeni străini.

Firma de angajatori britanici care şi-a făcut publică în Bucureşti actuala ofertă a afirmat că firmele britanice vor să ocupe 2.434 de locuri de muncă vacante cu forţă de muncă din România, sperând să facă astfel Marea Britanie mai atractivă pentru lucrătorii străini decât este Germania, care le-a oferit acestora doar 2.387 de locuri de muncă.

Majoritatea posturilor este oferită celor calificaţi în domeniul medical. Apoi vine domeniul turistic, urmat de alte domenii care cer lucrători calificaţi.

Site-ul românesc TjobsRecruit a salutat perspectiva ofertelor de muncă în Marea Britanie. Între altele, pe acest site, au fost postate anunţuri în limba engleză, la începutul acestui an, pentru 28 de locuri de muncă pentru şoferi de taxi, asistente medicale pentru cămine, pentru care au oferit 12 lire sterline pe oră, specialişti în vânzări, pentru un salariu minim de 750 de lire sterline pe lună, precum şipentru  medici aflaţi la începutul carierei şi ingineri din industria aeronautică, informează Daily Mail.

Încă 80 de locuri de muncă sunt libere în restaurante – aşa-numitele „gastropubs” – în hoteluri de 3 şi 4 stele din Oxfordshire, Warwickshire, Sussex şi Surrey, unde chelnerii şi ospătarii pot câştiga 12.646 de lire sterline pe an, menajerele 6,20 de lire sterline pe oră, recepţionerii 14.500 de lire sterline pe an, iar personalul de întreţinere, 7,28 de lire sterline pe oră. de asemenea sunt disponibile posturi pentru bucătari şi  personalul bucătăriilro hotelurilor, de la picoli şi până la maeştri bucătari.

TjobsRecruit a fost fondat în anul 2009 şi, potrivit fondatorilor săi, este cel mai mare sistem de recrutare de forţă de muncă din Europa centrală şi de Est, iar „T” vine de la „trusted” – „sigur”, „de încredre”.