Marea Britanie, avertizare: Turiştii britanici trebuie să plece din Egipt

Turiștii britanici care se află încă în Sharm el-Sheikh (Egipt) trebuie să plece de acolo până marți, pentru că după această dată ei vor fi nevoiți să se întoarcă acasă 'prin mijloace proprii' și 'pe propriul risc', a avertizat guvernul britanic vineri, la două săptămâni după prăbușirea unui avion al companiei ruse Kogalâmavia (Metrojet) în provincia egipteană Sinai. 

13 nov. 2015, 17:54
Marea Britanie, avertizare: Turiştii britanici trebuie să plece din Egipt

‘Guvernul va continua să garanteze zborurile de întoarcere directe organizate de companiile britanice până când majoritatea pasagerilor ce vor dori să plece din Sharm el-Sheikh vor putea să o facă, până la 17 noiembrie 2015’, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului britanic.

‘Dacă turiștii vor decide să rămână în Sharm el-Sheikh după 17 noiembrie, ei vor trebui să se întoarcă în Marea Britanie prin mijloace proprii. Aceasta poate însemna să călătorească la bordul unor companii care nu aplică regulile de securitate suplimentare cerute de Marea Britanie, cum ar fi zboruri separate pentru bagajele de cală. Călătorii trebuie să știe că ei fac aceasta pe propriul risc’, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Executivul britanic a pus în aplicare, săptămâna trecută, măsuri de urgență pentru repatrierea celor 20.000 de turiști britanici prezenți în acest moment în stațiune, după ce serviciile de informații au anunțat că prăbușirea avionului rus care a decolat din Sharm el-Sheikh ar fi putut fi provocată de o bombă plasată la bord.

Citeşte şi MAE: 140 de cetăţeni români, care se aflau în staţiunile Sharm El Sheikh şi Hurghada din Egipt, repatriaţi

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a afirmat că este responsabilă pentru această catastrofă aviatică ce a avut loc la 31 octombrie și în care au murit 224 de oameni, majoritatea cetățeni ruși.

Foreign Office (FCO) descurajează orice călătorie cu avionul care nu este absolut necesară spre și dinspre Sharm el-Sheikh, însă fără a descuraja sejururile în stațiunea balneară egipteană.

Compania aeriană britanică Monarch a anunțat vineri anularea tuturor zborurilor sale cu destinația Sharm el-Sheikh până în 19 decembrie, justificându-și decizia prin recomandările Foreign and Commonwealth Office (FCO).

De la începutul operațiunii de repatriere, în 6 noiembrie, mai mult de 13.000 de pasageri au revenit în Marea Britanie.