Marea Britanie cheltuie două miliarde de lire ca să „reinventeze” mersul pe jos şi cu bicicleta. Planul ambiţios al lui Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a lansat un ambiţios plan economic menit să stimuleze mişcarea, punându-se accent pe mersul pe jos şi mersul cu bicicleta.

28 iul. 2020, 12:21
Marea Britanie cheltuie două miliarde de lire ca să „reinventeze” mersul pe jos şi cu bicicleta. Planul ambiţios al lui Boris Johnson

Mii de kilometri de noi piste de biciclete și biciclete disponibile pe bază de vouchere sunt părţi ale noilor planuri de relansare au fost făcute publice marţi, de Executivul de la Londra. De asemenea, această nouă schemă guvernamentală oferă bonuri de reparație, în valoare nominală de 50 de lire sterline (55 euro), pentru biciclete. Schema este operațională de la ora 13.45 (ora României), iar instrucțiunile pentru a solicita tichetele sunt afișate deja pe site-ul guvernului de la Londra. Totodată, din seara zilei de marţi se poate aplica pentru achiziţionarea unuia dintre cele 50.000 de vouchere inițiale, disponibile online, pe baza principiului „primul venit, a primul servit”.

Tichetele „Fix Your Bike” – repară-ți bicicleta – ale guvernului sunt eliberate în tranșe „pentru a ajuta la gestionarea capacității” și astfel încât schema să poată fi monitorizată înainte de a fi extinsă mai pe larg, mai precizează Executivul britanic. Rețeaua Halfords spune că are mii de locuri disponibile în fiecare zi pentru clienți ca să își aducă bicicletele în magazine pentru a identifica eventualele defecțiuni care ar putea fi remediate în cadrul schemei.

Citeşte şi Marea Britanie, pregătită de un al doilea val al pandemiei Covid-19. Boris Johnson: „Sperăm să ne revenim în jurul Crăciunului”

Mii de kilometri de noi piste pentru biciclete protejate, antrenamente pentru copii și adulți, precum și crearea primului oraș din Marea Britanie cu emisii de carbon zero din transport sunt, de asemenea, parte din planurile de promovare a ciclismului și a mersului pe jos.

În plus, medicii de familie din zonele din Anglia cu o stare de sănătate precară vor fi încurajați să prescrie ciclismul pacienților capabili să acceseze bicicletele prin intermediul dispensarului lor local.

Toate aceste măsuri fac parte dintr-un plan al executivului în valoare de două miliarde de lire sterline (2.19 miliarde de euro) destinat dezvoltării mersului pe jos şi utilizării bicicletelor de către britanici, activităţi deja în creştere de la începutul pandemiei de COVID-19 ca urmare a interesului populaţiei de a evita utilizarea transportului public şi de a face exerciţii fizice. „Fie că este vorba de a ajuta oamenii să fie sănătoşi şi de a scădea riscul de a se îmbolnăvi sau de a îmbunătăţi calitatea aerului şi a reduce blocajele în trafic, mersul pe bicicletă şi mersul pe jos joacă un rol uriaş în abordarea unora din cele mai mari provocări de sănătate şi de mediu cu care ne confruntăm„, spune premierul Boris Johnson.