Marea Britanie îl atacă pe Putin din toate părţile. Sancţiuni impuse verişorilor liderului de la Kremlin, fostei soţii, dar şi amantei acestuia

Marea Britanie a anunțat vineri noi sancțiuni financiare care îi vizează pe apropiații președintelui rus, Vladimir Putin, între care fosta sa soție, Liudmila Putina, verii liderului de la Moscova şi amanta acestuia, Alina Kabaeva.

13 mai 2022, 15:34
Marea Britanie îl atacă pe Putin din toate părţile. Sancţiuni impuse verişorilor liderului de la Kremlin, fostei soţii, dar şi amantei acestuia

Sancțiunile vizează întreaga rețea financiară care sponsorizează viața luxoasă a lui Vladimir Putin, a spus ministrul britanic al afarcerilor externe Liz Truss, într-o declarație de presă.

„Este foarte important în acest moment să menţinem presiunea asupra lui Vladimir Putin, furnizând mai multe arme Ucrainei şi sporind sancţiunile” împotriva Kremlinului, a afirmat Liz Truss în timpul unei reuniuni a G7 la Wangels, landul Schleswig-Holstein, din nordul Germaniei.

Recent, Bruxellesul a propus și sancționarea fostei gimnaste ruse Alina Kabaeva pentru rolul său în „propaganda” Kremlinului și pentru legăturile sale „apropiate” cu președintele Vladimir Putin.

„Demascăm și țintim rețeaua umbrită care susține stilul de viață de lux al lui Putin și întărește menghina din cercul său interior”, a declarat ministrul britanic de externe, Liz Truss, într-un comunicat citat de Digi24.

„Vom continua cu sancțiuni împotriva tuturor celor care ajută și susțin agresiunea lui Vladimir Putin până când Ucraina va învinge”, a mai transmis șefa diplomației engleze.

Citeşte şi: Lavrov spune despre UE că s-a transformat într-un „actor agresiv şi belicos”, contrar principiilor pe care a fost fondată

Printre cei plasați pe lista sancțiunilor se află și fosta soție și fosta primă doamnă a Rusiei, Liudmila Putina. De asemenea, Mihail Şelomov, om de afaceri rus și vărul liderului de la Kremlin, a fost și el vizat de noile sancțiuni ale Marii Britanii.

Pe lista britanicilor au fost introduse acum alte 12 nume noi, printre care cel al fostei prime doamne a Rusiei Ludmila Ocheretnaya și al altor câteva rude care dețin funcții executive în companii mari cum ar Gazprom.

Sancțiunile vizează interdicția de călătorie și înghețarea activelor.

Omul de afaceri Mikhail Shelomov, verișor primar al președintelui rus, este și el unul dintre numele noi care au fost introduse pe lista neagră.

În total, de la debutul războiului la 24 februarie, Londra a sancționat peste 1.000 de persoane și 100 de entități.

Potrivit declarațiilor oficiale, averea lui Putin ar fi una realtiv modestă, însă președintele rus duce o viață luxoasă finanțată de o întreagă rețea coruptă fomată din familie, prieteni și elitele rusești.

Citeşte şi: Într-un mesaj de felicitare, Putin declară că Rusia va apăra „independenţa şi suveranitatea republicii populare Lugansk”