Marea Britanie naţionalizează transportul feroviar. Măsură fără precedent luată de guvernul de la Londra

Guvernul britanic a anunţat luni că va prelua, temporar, controlul asupra liniilor feroviare pentru a evita falimentul operatorilor feroviari privaţi, după o cădere de 70% a numărului de pasageri din cauza pandemiei de coronavirus

23 mart. 2020, 08:59
Marea Britanie naţionalizează transportul feroviar. Măsură fără precedent luată de guvernul de la Londra

Ministerul Transporturilor a informat că va suspenda contractele de franciză încheiate cu operatorii privaţi care îşi împart exploatarea reţelelor feroviare din Marea Britanie. Pentru o perioadă de cel puţin şase luni, Guvernul britanic va prelua asupra sa toate costurile şi veniturile asociate cu exploatarea liniilor feroviare. Operatorii feroviari privaţi vor continua să ofere servicii de transport în schimbul unui mic comision plătit de Guvern.

Graţie acestei măsuri, trenurile din Marea Britanie vor continua să ruleze, chiar dacă cu o frecvenţă mai mică, ceea ce va permite angajaţilor să ajungă la muncă în timpul crizei, reducând perturbările la adresa economiei. Guvernul de la Londra a subliniat că dacă nu ar fi intervenit ar fi existat consecinţe grave.

Citește și „Mulţi oameni vor muri dacă nu vor rămâne în case”. Avertismentul primarului Londrei şi reacţia sa furioasă la adresa Guvernului

Lăsarea operatorilor să intre în insolvenţă ar fi provocat perturbări mult mai grave pasagerilor şi costuri mai mari pentru contribuabili”, a informat Ministerul Transporturilor într-un comunicat de presă.

Separat, companiile britanice de transport Go-Ahead, FirstGroup şi Stagecoach au anunţat că nu mai pot face previziuni cu privire la profiturile lor în acest an în condiţiile în care populaţia a încetat să mai călătorească cu trenurile şi autobuzele.

Pe fondul propagării coronavirusului, Guvernul de la Londra a ordonat în ultimele zile închiderea şcolilor, pub-urilor, restaurantelor, teatrelor, cinematografelor şi sălilor de sport. În paralel, a adoptat măsuri pentru a ajuta salariaţii şi companiile, de exemplu prin plata salariilor şi amânarea plăţii TVA.