Marea Britanie nu mai poate beneficia de Mandatul european de arestare a suspecţilor după Brexit

Marea Britanie nu va mai putea participa la Mandatul european de arestare pentru extrădarea suspecţilor după ce va ieşi din Uniunea Europeană, a declarat negociatorul-şef al UE, Michel Barnier, într-un discurs rostit marţi la Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) de la Viena.

19 iun. 2018, 15:45
Marea Britanie nu mai poate beneficia de Mandatul european de arestare a suspecţilor după Brexit

Mandatul european de arestare prevede ca statele membre să-şi predea cetăţenii unei alte ţări UE dacă aceştia sunt bănuiţi că ar fi comis o infracţiune gravă. El a fost folosit pentru extrădarea teroriştilor după atacurile de la Paris şi Bruxelles.

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a cerut la începutul acestei luni ca Londra să rămână în cadrul regimului Mandatului european de arestare după Brexit, motivând că Regatul Unit a extrădat peste 10.000 de suspecţi de la introducerea sa, potrivit Agerpres.

Citeşte şi A fost ucis unul dintre cei mai căutaţi terorişti din lume

Însă „liniile roşii” trasate de Marea Britanie privind Brexitul – inclusiv ieşirea de sub jurisdicţia Curţii Europene de Justiţie (CEJ) – „prevăd că Regatul Unit nu poate participa la mandatul european de arestare”, a spus Barnier.

„Aceasta nu înseamnă că nu putem colabora în ceea ce priveşte extrădarea”, a adăugat Barnier, menţionând că procedurile existente în afara cadrului UE ar putea fi simplificate, potrivit Agerpres.

El a mai spus că Marea Britanie nu mai poate rămâne în Europol şi Eurojust, menţionând că „cooperarea între cele două părţi va trebui organizată în mod diferit”.

.