Marea Britanie. O femeie se pregăteşte să îi ia locul premierului David Cameron. Theresa May candidează

Ministrul de interne britanic Theresa May și-a anunțat candidatura pentru a-i succede lui David Cameron la șefia Partidului Conservator, promițând că îi va uni pe britanici, potrivit unei scrisori publicate joi în Times

30 iun. 2016, 07:17
Marea Britanie. O femeie se pregăteşte să îi ia locul premierului David Cameron. Theresa May candidează

David Cameron a anunțat că demisionează după votul alegătorilor în favoarea ieșirii Regatului Unit din Uniunea Europeană, la referendumul din 23 iunie. Numele noului premier britanic ar urma să fie cunoscut la 9 septembrie, după votul a 150.000 de membri ai Partidului Conservator, care trebuie să aleagă între doi finaliști stabiliți de deputații Tory.

‘După referendumul de săptămâna trecută, țara noastră are nevoie de un conducător puternic și recunoscut pentru a traversa această perioadă de incertitudine economică și politică și pentru a negocia în cei mai buni termeni ieșirea din UE’, a scris ministrul May.

Ea a anunțat, de asemenea, că vrea să lanseze ‘un program radical de reforme sociale’ pentru ‘a face din Regatul Unit o țară în slujba tuturor’. ‘Unii ar trebui să-și amintească că guvernarea nu este un joc, este un lucru serios care are consecințe reale în viața oamenilor’, a adăugat ea, vizându-l — fără să-l numească — pe principalul său rival, ex-primarul Londrei și liderul pro-Brexit Boris Johnson, informează Agerpres.

Theresa May, 59 de ani, a fost numită ministru de interne de David Cameron în 2010, când acesta fusese ales șef al guvernului, mandat pe care ea l-a păstrat și după realegerea premierului în 2015. Supranumită uneori ‘noua Margaret Thatcher’, May a promovat o atitudine foarte fermă, indiferent dacă a fost vorba despre delincvenți, imigranți ilegali sau predicatori islamiști.

Citeşte şi Parlamentul European a cerut ACTIVAREA IMEDIATĂ a procedurii de IEŞIRE a Marii Britanii din UE

Eurosceptică în convingeri, ea a preferat totuși la începutul anului să rămână fidelă primului ministru și să susțină menținerea Marii Britanii în UE. Dar May a continuat să pledeze pentru limitarea imigrației, temă favorită a susținătorilor proBrexit. Această atitudine favorabilă consensului a determinat publicația Sunday Times s-o prezinte pe May drept ‘singura figură capabilă să unifice facțiunile rivale ale Partidului Conservator’, potrivit Agerpres.

Partidul Conservator britanic a început miercuri procesul de selecție a liderului său, care îl va înlocui pe demisionarul David Cameron și va negocia cu UE termenii Brexitului. Cei care doresc să conducă Partidul Conservator au termen până joi la amiază (11:00 GMT) să-și declare intenția de a candida.

În afară de Theresa May, și-au mai prezentat candidaturile alți doi deputați conservatori, ministrul muncii și pensiilor Stephen Crabb și fostul ministru al apărării Liam Fox. Printre politicienii conservatori așteptați să-și prezinte candidaturile se mai numără fostul edil al Londrei, Boris Johnson, ministrul educației, Nicky Morgan, și ministrul sănătății, Jeremy Hunt.


loading...