Marea Britanie stă pe un butoi de pulbere. Irlanda de Nord a ales premier un politician care militează activ pentru desprinderea de Regat şi unirea cu Irlanda

Parlamentul din Irlanda de Nord a anunţat marţi desemnarea lui Paul Givan pentru a conduce guvernul acestei provincii britanice, alături de republicani, într-un context de puternice tensiuni post-Brexit.

08 iun. 2021, 17:11
Marea Britanie stă pe un butoi de pulbere. Irlanda de Nord a ales premier un politician care militează activ pentru desprinderea de Regat şi unirea cu Irlanda

Paul Givan, 39 de ani, deputat în adunarea locală nord-irlandeză şi unionist adept al liniei dure, o va înlocui pe Arlene Foster, demisionară, a anunţat pe Twitter Edwin Poots, noul lider al DUP, partid ultraconservator favorabil menţinerii Irlandei de Nord în interiorul Regatului Unit. Acesta va fi cel mai tânăr premier pe care l-a avut vreodată Irlanda de Nord.

La conducerea DUP a fost ales ministrul agriculturii, Edwin Poots, care respinge teoria evoluţionistă şi este convins că lumea a fost creată cu 4.000 de ani înainte de Iisus Hristos, scrie BBC.

Pe fondul ieşirii Marii Britanii din UE, efectivă de la 1 ianuarie, Irlanda de Nord este scena unei renaşteri a tensiunilor din cauza unor prevederi comerciale speciale aplicate provinciei pentru a evita revenirea la o frontieră cu Republica Irlanda şi a menţine pacea.

Criticată pentru incapacitatea de a împiedica introducerea de controale vamale pentru mărfurile provenite din restul Marii Britanii, Arlene Foster a anunţat în aprilie că va demisiona din fruntea DUP la sfârşitul lui mai şi din cea de prim-ministru în iunie.

Citeşte şi Arlene Foster, premierul Irlandei de Nord, va demisiona în iunie

Poots a preferat însă să-şi păstreze postul actual şi, prin urmare, l-a desemnat pe Paul Givan pentru a prelua conducerea executivului nord-irlandez. Spre a nu arunca în aer un guvern restabilit în 2020 după trei ani de paralizie politică, Givan va trebui să guverneze alături de vicepremierul Michelle O’Neill (Sinn Fein, republican).

Partidul unionist şi partidul republican conduc împreună executivul local în virtutea Acordului de pace din Vinerea Marea din 1998, care a pus capăt „The Troubles”, cele trei decenii de violenţe între catolicii partizani ai reunificării cu Irlanda şi protestanţii favorabili coroanei britanice, violenţe soldate cu circa 3.500 de morţi.

Citeşte şi Efectele Brexit: Peste 730.000 de români au obţinut drept de rezidenţă în Regatul Unit al Marii Britanii