Marea Britanie trebuie să învestească în forţele sale armate pentru a le face performante în faţa inamicilor

Marea Britanie riscă să aibă probleme în faţa capacităţilor militare ale Rusiei şi altor ţări, dacă nu va investi mai mult în forţele sale armate, este de părere şeful Statului Major britanic, generalul Nick Carter.

22 ian. 2018, 07:18
Marea Britanie trebuie să învestească în forţele sale armate pentru a le face performante în faţa inamicilor

Într-un discurs pe care urmează să-l susţină luni şi al cărui conţinut a fost făcut public înainte de aceasta de Ministerul Apărării, generalul Marea Britanie riscă să aibă probleme în faţa capacităţilor militare ale Rusiei şi altor ţări, dacă nu va investi mai mult în forţele sale armate, este de părere şeful Statului Major britanic, generalul Nick Carter, declară că Rusia îşi dezvoltă forţe armate din ce în ce mai agresive şi că ea a demonstrat deja în Siria capacitatea sa de a folosi rachete cu rază lungă de înaltă tehnologie.

El afirmă, de asemenea, că manevrele militare efectuate anul trecut de Rusia erau atacuri simulate împotriva Europei de Nord, din Kaliningrad până în Lituania.

‘Trebuie să reacţionăm acum la aceste ameninţări, nu putem să ne permitem să aşteptăm fără să facem nimic’, ar urma să declare generalul Carter în discursul pe care îl va susţine în faţa Royal United Services Institute (RUSI), un think-tank britanic specializat în probleme de apărare şi securitate şi care îşi are sediul la Londra, informează Agerpres.

‘Capacitatea noastră de a preîntâmpina ameninţările sau de a reacţiona la ele va fi diminuată dacă nu ne vom menţine la nivelul adversarilor noştri’, pledează şeful Statului Major britanic. ‘Trebuie să acordăm atenţie la ceea ce se întâmplă în jurul nostru sau, în caz contrar, capacitatea noastră de acţiune va fi substanţial redusă’, atenţionează el.

‘Rapiditatea în a lua decizii, rapiditatea desfăşurării şi capacităţile moderne sunt esenţiale dacă vrem o disuasiune realistă’, adaugă generalul, potrivit Agerpres.

Potrivit RUSI, aceste declaraţii fac parte dintr-un discurs asupra ‘ameninţărilor tot mai reale ce constituie un risc’ pentru Marea Britanie. Ele intervin după ani de austeritate şi reduceri bugetare care au afectat în mod serios forţele armate britanice şi au suscitat presiune asupra ministrului britanic al finanţelor, Philip Hammond.

Potrivit informaţiilor din presă, ministrul apărării al Marii Britanii, Gavin Williamson, îndeamnă la o majorare a bugetului forţelor armate. Declaraţiile foarte directe ale generalului Carter ar urma să sporească presiunea asupra ministrului de finanţe.