Marea Britanie vrea să ofere Ucrainei rachete anti-navă, Polonia vrea arme nucleare americane

Premierul britanic cere ca Odessa să fie apărată şi ca planurile lui Putin pe coasta de est a Ucrainei să fie perturbate. 

03 apr. 2022, 14:51
Marea Britanie vrea să ofere Ucrainei rachete anti-navă, Polonia vrea arme nucleare americane

Război în Ucraina. Guvernul britanic vrea să furnizeze Ucrainei rachete anti-navă pentru a scufunda navele de război ruse şi pentru a uşura presiunea asupra oraşelor de coastă bombardate de pe mare, relatează Sunday Times.

Ziarul a descris planul ca făcând parte dintr-o „schimbare de viteză” în răspunsul Occidentului la război.

Publicaţia l-a citat pe premierul britanic Boris Johnson, care a declarat miniştrilor că doreşte să furnizeze armele pentru a împiedica forţele ruse să ocupe Odesa.

Premierul britanic cere ca Odessa să fie apărată şi ca planurile lui Putin pe coasta de est a Ucrainei să fie perturbate.

Polonia ar dori mai multe trupe americane în Europa şi arme nucleare pe teritoriul său

Polonia ar saluta o creştere cu 50% a numărului de trupe americane în Europa, a declarat liderul partidului de guvernământ al ţării, în comentarii publicate duminică, în contextul în care Varşovia cere măsuri mai dure împotriva Moscovei în contextul conflictul din Ucraina, scrie Reuters.

Invazia Ucrainei a alimentat temerile legate de securitate în statele de pe flancul estic al NATO. Alianţa a răspuns prin creşterea prezenţei sale în regiune, anunţând luna trecută încă patru grupuri de luptă multinaţionale, în Bulgaria, Ungaria, România şi Slovacia.

„Polonia ar fi mulţumită dacă americanii şi-ar spori prezenţa în Europa de la 100.000 de soldaţi în prezent până la 150.000 în viitor, din cauza agresivităţii crescânde a Rusiei”, a declarat Jaroslaw Kaczynski pentru ziarul german Welt am Sonntag.

Românii care au găzduit refugiați ucraineni primesc bani de la stat. Până când se pot depune cererile
„Dintre aceştia, 75.000 de soldaţi ar trebui să fie staţionaţi pe flancul estic; adică la graniţa cu Rusia; 50.000 de soldaţi în statele baltice şi în Polonia”, a spus el în interviul publicat şi pe site-ul partidului polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS).

Kaczynski a mai spus că Polonia ar fi „deschisă” la ideea de a avea arme nucleare staţionate în ţară, dar că acest lucru nu este un lucru luat în considerare în prezent.

În Europa se aflau aproximativ 80.000 de soldaţi americani înainte ca trupele ruse să intre în Ucraina.

Vicepremierul polon spune că Polonia e dispusă să găzduiască rachete nucleare americane

Vicepremierul Poloniei, Jaroslaw Kaczynski, liderul Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ), a declarat  că ţara sa este dispusă să găzduiască rachete nucleare americane şi a pledat pentru creşterea cu 50% a numărului militarilor americani pentru consolidarea flancului estic al NATO, informează EFE.

„Practic, ar avea sens să extindem prezenţa nucleară pe flancul estic”, a apreciat Kaczynski într-un interviu pentru cotidianul german Die Welt.

Politicianul polonez a nuanţat că o astfel de iniţiativă ar trebui să pornească de la Washington şi că această posibilitate nu este deocamdată luată în calcul în mod activ.

Volodimir Zelenski: „Putin aruncă soldaţii pe front ca lemnele în sobă, sunt ambuteiaje de tancuri! Au fost ucişi 15.000 de soldaţi ruşi într-o lună”
Kaczynski a propus ca prezenţa trupelor americane în Europa să sporească de la 100.000 la 150.000, din care jumătate ar trebui să staţioneze cu titlu permanent în ţările din estul Europei, la graniţele cu Rusia.

„Polonia ar fi încântată dacă americanii şi-ar spori prezenţa în Europa de la numărul actual de 100.000 de militari la 150.000 în viitor, din cauza agresivităţii în creştere a Rusiei”, a declarat Jaroslaw Kaczynski, informează Agerpres.

Înainte de invazia rusă în Ucraina, la 24 februarie, în Europa erau staţionaţi aproximativ 80.000 de militari americani, precizează Reuters.

După invazia Rusiei în Ucraina, NATO a răspuns prin creşterea prezenţei sale în regiune şi a anunţat luna trecută desfăşurarea a patru noi grupuri de luptă multinaţionale în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria.

În plus, Kaczynski a cerut crearea în Polonia a unui mare centru operativ al alianţei nord-atlantice, de la care să poată fi planificate şi conduse misiuni.