Marea Britanie vrea să preia 3.000 de copii refugiaţi neînsoţiţi. Minorii riscă să intre pe mâna traficanţilor

Marea Britanie ar trebui să preia 3.000 de refugiați copii care călătoresc singuri prin Europa și se află în pericol de a cădea pradă traficanților de persoane, recomandă o comisie parlamentară care monitorizează activitatea Departamentului britanic pentru Dezvoltare Internațională.

05 ian. 2016, 18:29
Marea Britanie vrea să preia 3.000 de copii refugiaţi neînsoţiţi. Minorii riscă să intre pe mâna traficanţilor

Preluarea minorilor neînsoțiți ar trebui să se afle în centrul angajamentului Londrei de a primi 20.000 de refugiați sirieni, consideră Comisia pentru Dezvoltare Internațională.

‘Copiii sunt, în mod cert, unii dintre cei mai vulnerabili refugiați pe care criza i-a creat’, a subliniat Stephen Twigg, președintele comisiei, într-un comunicat emis marți.

‘După ce au supraviețuit unei călătorii pline de pericole, există o posibilitate serioasă ca minorii neînsoțiți să devină victime ale traficanților de persoane care să-i oblige la practicarea prostituției, muncii forțate și traficului de droguri’, subliniază comisia, vorbind despre ‘o problemă de maximă urgență’, informează Reuters, citată de Agerpres.

Comisia cere guvernului să ajungă la o ‘decizie rapidă’ în ce privește propunerea organizației Salvați Copiii, care a lansat o petiție online în septembrie.

Peste 1 milion de migranți și refugiați, dintre care jumătate sirieni, au intrat pe teritoriul Uniunii Europene în 2015, potrivit datelor Organizației Internaționale pentru Migrații (OIM).

Citeşte şi Premierul Cehiei, piratat de hackerii care se opun primirii de refugiaţi

În luna septembrie, premierul David Cameron s-a angajat că țara sa va prelua până la 20.000 de refugiați sirieni în următorii cinci ani.

‘Analizăm din nou problema de a duce copii sirieni în Marea Britanie, atât din regiune, cât și din Uniunea Europeană. În orice caz, trebuie să ne asigurăm că propunerile noastre sunt în interesul superior al copiilor afectați și nu îi supun la riscuri suplimentare’, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului.

Comisia pentru Dezvoltare Internațională a mai cerut guvernului să se asigure că refugiații din grupuri vulnerabile precum LGBT, creștinii și persoanele cu dizabilități au acces la procesul de relocalizare.

Printre altele, comisia recomandă guvernului să folosească mai bine ofertele de sprijin în favoarea refugiaților sirieni venite din partea comunităților locale.