Marea dilemă a profesorilor, să încheie mediile cu materia nepredată sau să încerce să o recupereze: „Dacă le arăt, înseamnă că predau o lecţie deşi guvernul nu a considerat că merit să fiu plătită pentru asta”

Mulţi dintre profesori sunt încă nemulţumiţi de faptul că greva s-a încheiat fără ca toate problemele să fie rezolvate prin ordonanţa dată de Guvern, mai ales că majorarea salariilor de la 1 ianuarie 2024 cu 50%, pe legea salarizării unitare, nu a fost prevăzută în OUG, ci în nota de fundamentare.

13 iun. 2023, 21:04
Marea dilemă a profesorilor, să încheie mediile cu materia nepredată sau să încerce să o recupereze: „Dacă le arăt, înseamnă că predau o lecţie deşi guvernul nu a considerat că merit să fiu plătită pentru asta”

În urma încheierii bruşte a grevei, multe alte aspecte au rămas neclarificate, iar profesorii sunt puşi în faţa unei dileme în acest moment: cu doar câteva zile de şcoală rămase, cadrele didactice ar trebui să încheie mediile, dar în acelaşi timp materia ce ar fi trebuit fi predată în cele trei săptămâni de grevă este rămasă „în aer”, iar Ministerul Educaţiei nu a considerat necesar ca aceasta să fie recuperată.

„La clasa a VI-a, spre exemplu, recapitulez cu sârg operații cu numere raționale. Ce fac când în interiorul unui exercițiu pic pe o ridicare la putere? Îl sărim sau mă apuc meticulos să arăt elevilor cum se face? Dacă mă apuc să le arăt, înseamnă că predau lecția respectivă, deși Guvernul a considerat că nu merit să fiu plătită pentru asta. Dacă nu o fac, elevii nu vor ști niciodată. Grea dilemă!”, scrie un profesor pe grupul de Facebook „Învățământ preuniversitar”.

Zeci de profesori răspund, la rândul lor, explicând că, și de ar fi dispuși să muncească fără să fie plătiți, zilele de școală rămase nu-i mai ajută să recupereze.

„La clasa a XII-a nu este cazul, pentru că perioada de grevă a venit după ce s-a terminat materia de predat, inclusiv recapitularea. Problema ar fi la clasele a IX-a, unde mai aveam ceva de făcut pe partea de geometrie și algebră, vreo trei săptămâni, trebuia exersată mai mult. Dar văd că nu se prelungește anul școlar, așa cum inițial se stabilise”, spune profesorul de matematică Aurel Chiriță, pentru Adevărul.

Sunt școli care aveau programate, în ultima săptămâna de școală, Școala Altfel sau Săptămâna Verde, iar acestea ar fi putut fi folosite, crede prof. Chiriță, pentru a se recupera din noțiunile nepredate. Nicio precizare prin care să le fie permis acest lucru nu a venit însă.

Citeşte şi: Profesoară de la CN Gheorghe Lazăr din Sibiu, colegă cu Carmen Iohannis, vorbeşte despre grevă şi „România Educată”: „N-am simţit niciodată un interes major acordat profesorilor”

„Eu simt necesitatea ca această perioadă de trei săptămâni să se recupereze, așa simt eu. Și îi văd și pe colegii mei la fel, că erau dispuși să facă treaba aceasta”, mai spune profesorul.

Cei mai afectați ar fi profesorii care predau discipline cu doar o oră-două pe săptămână alocate și care trebuie să concentreze extrem de mult materia, eventual în anul școlar următor, astfel încât elevii să-și poată însuși noțiunile nepredate din cauza grevei.

„Unde sunt discipline de examen, toți colegii vor concentra materia în așa fel încât să nu lase nimic de recuperat, mai ales în zona examenelor. Toți colegii au o strategie, vă dați seama. Eu mă așteptam să ni se spună: aveți la dispoziție trei săptămâni, recuperați-vă materiile, și pur și simplu vă veți lua banii pe recuperări. Eu am clase cu patru, cinci și șase ore de matematică, dar gândiți-vă la biologie, unde a fost o oră sau au fost două pe săptămână. La noi e mai ușor în șapte ore, dar doamna cum să se mai învârtă în două ore?”, a mai spus profesorul Aurel Chiriță.

Și unii părinți își arată nemulțumirea pe aceeași temă, considerând că de pe urma grevei copiii au avut cel mai puțin de câștigat.

„Este evident faptul că s-a forțat încheierea grevei pentru a se putea susține examenele la timp și de aici nimic altceva nu mai contează. Am susținut demersul profesorilor, deși am copil în clasa a VIII-a, care a trecut printr-o perioadă grea, dar m-am gândit că trebuie să le dai cadrelor didactice, pentru ca ulterior să le poți cere să se ridice la anumite standarde. Din păcate, cu toate creșterile, fără meditații nu se va face, în continuare, nimic. Cred că profesorii buni își vor face în continuare treaba bine, și-au făcut-o și cu salarii mici, iar ceilalți vor încasa banii, de acum mai mulți, tot fără să-i merite”, spune un părinte, pentru sursa citată.

Citeşte şi: Salarii mai mici cu 30% pentru profesorii grevişti. S-au tipărit deja fluturaşele