Marea dilemă post-pandemie, se vor întoarce angajaţii în birouri? 39% şi-ar da demisia, dacă şefii nu le-ar permite să lucreze de la distanţă

04 06. 2021, 12:30

În timp ce companii precum Google, Ford Motor Co. sau Citigroup Inc. au promis o mai mare flexibilitate în prinţa locului de unde angajaţii să-şi desfăşoare activităţile, mulți directori au susținut în mod public importanța de a fi în birouri. Unii s-au plâns de pericolele muncii la distanță, spunând că diminuează colaborarea în cadrul echipei și cultura companiei. Această optică aduce angajatul şi angajatorul într-o dilemă.

Jamie Dimon, de la JPMorgan Chase & Co., a declarat la o conferință recentă că sistemul de lucru de la distanţă nu funcționează „pentru cei care vor să se grăbească”. Mulţi dintre angajați nu sunt însă atât de siguri că această afirmaţie este valabilă. Anul trecut a dovedit că se poate face multă muncă de oriunde, fără deplasări lungi, pe trenuri aglomerate sau pe autostrăzi. Unii oameni s-au mutat deja din localităţile unde îşi aveau efectiv biroul. înainte de pandemie. Alții au îngrijorări persistente cu privire la coronavirus și la colegii care ezită să se vaccineze.

În cadrul unui reportaj, Bloomberg dezvoltă ideea că unii șefi, în special cei dintr-o generație mai puțin familiară cu munca la distanță, sunt dornici să-și recapete controlul strict asupra angajaţilor lor. „Au impresia că nu lucrăm dacă nu ne pot vedea. Este un joc de putere”, spune una dintre partizanele muncii de la distanţă.

Este încă devreme să spunem cum va arăta mediul de lucru post-pandemic. Doar aproximativ 28% dintre angajații din biroul SUA se întorc la clădirile lor, potrivit unui raport întocmit de compania de securitate Kastle Systems. Mulți angajatori sunt încă îngăduitori în ceea ce privește politicile, deoarece virusul persistă, iar vaccinările sunt în curs de desfăşurare.

Citeşte şi Telemuncă 2021. Angajaţii care muncesc de acasă primesc bani în plus la salariu

Dar, pe măsură ce întoarcerile la birou se accelerează, unii angajați ar putea dori opțiuni suplimentare. Un sondaj refent efectuat pe 1.000 de adulți din SUA a arătat că 39% ar lua în considerare să-şi părăsească actualele job-uri, dacă angajatorii lor nu ar fi flexibili în ceea ce privește munca la distanță. Diferența generațională este clară: printre mileniali și generația Z, această cifră a fost de 49%, potrivit sondajului realizat de Morning Consult.

Scutirea drumului până la serviciu şi înapoi și economiile de costuri sunt principalele avantaje ale muncii la distanță, potrivit unui sondaj FlexJobs, realizat pe 2.100 de persoane, în luna aprilie. Mai mult de o treime dintre respondenți au declarat că economisesc cel puțin 5.000 de dolari pe an lucrând la distanță. Jimme Hendrix, un dezvoltator de software în vârstă de 30 de ani, din Olanda, a renunțat la slujbă în luna decembrie, întrucât compania pentru care lucra se pregătea să aducă angajații înapoi la birou în luna februarie. „În timpul lockdown-ului am început să văd cât de mult îmi plăcea să lucrez de acasă”, spune Hendrix. Acum el lucrează ca independent și își ajută iubita să-și dezvolte afacerea de artă. Naveta îi lua aproximativ două ore în fiecare zi, iar acum cuplul are în vedere să-și vândă mașina și, în schimb, să se deplaseze cu bicicletele. Unul dintre principalele beneficii, spune el, este un control mai mare asupra propriului timp.

Unele lucruri se pierd într-adevăr cu munca la distanță, cum ar fi oportunitățile de colaborare sau de învățare pentru angajații junior, spune Alison Green, Green, fondatoarea site-ului de consiliere Ask a Manager.

Citeşte şi Sute de mii de oameni își pierd viața anual din cauza suprasolicitării la serviciu. STUDIU