Telemuncă 2021. Angajaţii care muncesc de acasă primesc bani în plus la salariu

Telemuncă 2021. Angajaţii care muncesc de acasă ar trebui să primească bani în plus la salariu. Firmele ar trebui să acopere cheltuielile precum cele ce țin de consumul de energie electrică, abonamentul de internet sau cheltuieli pentru mobilier.

07 ian. 2021, 09:36
Telemuncă 2021. Angajaţii care muncesc de acasă primesc bani în plus la salariu
Telemuncă 2021. Angajaţii care muncesc de acasă primesc bani în plus la salariu

Telemuncă 2021. Firmele ar trebui să le acorde angajaţilor care muncesc de acasă lunar anumite sume de bani, care să acopere cheltuieli ce țin de consumul de energie electrică, abonamentul de date sau cheltuieli pentru mobilier.

Statul a decis ca, de anul acesta, firmele să poată deduce astfel de cheltuieli, într-un anumit plafon lunar per salariat, dar și că angajații nu ar trebui să plătească taxe salariale pentru banii respectivi.

Legea nr. 296/2020 a introdus în Codul fiscal ideea că următoarele sume de bani sunt venituri neimpozabile: cele „acordate angajaților care desfășoară activități în regim de telemuncă pentru susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea (…) și achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou”.

De asemenea, nu se percep nici contribuțiile sociale obligatorii – pensii și sănătate (CAS, respectiv CASS). Totodată, firmele care le acordă le pot include pe lista cheltuielilor deductibile.

Citeşte şi Telemunca ar putea continua şi după pandemie. Primul semn care arată asta

Telemuncă 2021. Ce trebuie să ştii despre banii pe care îi primeşti în plus la salariu

Așadar, e vorba de bani pe care firmele îi dau angajaților pentru ca aceștia din urmă să suporte anumite cheltuieli ce țin de telemuncă, lucruri pe care, în mod normal, le plătește firma atunci când angajații sunt la birou.

Exemple oferite de noua lege: cheltuielile cu facturile de energie electrică, încălzire, apă și internet, dar și cele pentru achiziția de mobilier și echipamente de birou.

Pentru firmă, facilitatea constă în faptul că acele sume sunt deductibile la calculul impozitului pe profit.

Atenție! Scutirea de taxe se aplică începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2021, care se declară efectiv în februarie 2021.

Citeşte şi Ajutor de la Guvern pentru firmele cu angajaţi care au lucrat în telemuncă. Noi condiţii pentru primirea banilor

Angajatorii trebuie să se încadreze într-un plafon lunar de 400 de lei, corespunzător numărului de zile din luna în care salariatul muncește efectiv în regim de telemuncă.

Plafonul nu reprezintă însă un maxim decât pentru ideea de neimpozitare și pentru deductibilitate, iar sumele pot fi date de firmă fără a fi necesară prezentarea de documente justificative din partea salariaților. Angajatorii, dacă vor, pot să acorde mai mult de atât.

„Chiar dacă legiuitorul a enumerat categoriile de cheltuieli pentru care se acordă cel mult 400 de lei/lună, respectiv: susținerea cheltuielilor cu utilitățile la locul în care angajații își desfășoară activitatea – electricitate, încălzire, apă, abonamentul de date – , achiziția mobilierului și a echipamentelor de birou, în lipsa unor documente justificative, stabilirea unui cuantum diferit este imposibilă, fiind obligatorie acordarea unei sume egale pentru toți salariații aflați în telemuncă, proporțional cu timpul astfel lucrat”, a precizat consilierul juridic Dan Năstase, potrivit avocatnet.ro.