Marea Wadden. Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie VIDEO

Zonele maritime și olandeze ale Mării Wadden au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2009.

30 iun. 2021, 07:57

Marea Wadden

este considerată a fi locul celui mai mare sistem neîntrerupt de nisip interstatal și nămoluri. Google a decis să facă un logio special pe 30 iunie. Cu locația sa în nordul Europei, învecinate cu Țările de Jos, Germania și Danemarca, marea se întinde pe 500 kilometri lungime și pe o suprafață totală de kilometri pătrați 10,000. Sunt incluse în această zonă zona de conservare a mării Wadden, parcurile naționale germane Wadden din Saxonia Inferioară și Schleswig-Holstein și Zona de conservare maritimă daneză Wadden. Este renumit pentru bogata biodiversitate, în special pentru habitatele sale tranzitorii de canale de maree, nisipuri, nămoluri, marșuri de sare, plaje și dune, printre altele. Insulele din Marea Wadden sunt cunoscute sub numele de Insulele Frisian.

Pe 30.06.2009, UNESCO a desemnat Marea Wadden drept sit al patrimoniului mondial, ca recunoaștere a importanței sale ecologice și geologice de neegalat și a deceniilor de efort dedicat conservării sale. Google a realizat un Doodle special în cinstea Mării Wadden pe 30 iunie

 

Turişti fără educaţie, pe plajele sălbatice de la Vadu şi Corbu. Politiştii au dat 119 amenzi pentru gunoaiele lăsate
Astăzi, Marea Wadden este renumită pentru fauna sălbatică unică. Zonele maritime și olandeze ale mării au fost înscrise pe lista patrimoniului mondial UNESCO în 2009, urmată de partea daneză în 2014. Aceste trei guverne lucrează împreună de la 1978 pentru a asigura protecția și conservarea mării. Ei cooperează în domeniul monitorizării speciilor și al cercetării ecosistemelor locale, împreună cu problemele politice și economice care afectează Marea Wadden. În 1982, a fost semnată Declarația comună privind protecția mării Wadden și în 1997 a fost pus în aplicare Planul maritim trilateral Wadden. Marea este de o importanță vitală, deoarece este unul dintre ultimele ecosisteme intertidale pe scară largă, unde procesele naturale funcționează în cea mai mare parte nedeteriorate.

Marea Wadden (în germană Wattenmeer), potrivit wikipedia, este o zonă tidală la Marea Nordului, ce se întinde de-a lungul coastei Danemarcei, Olandei și a landurilor Schleswig-Holstein și Niedersachsen (din Germania) pe o lungime de 450 km, o lățime de 40 km și ocupă o suprafață de 9.000 km² fiind unică în lume. În nici un loc nu se mai poate întâlni o zonă (porțiunea formată în urma refluxului între țărmul Mării Nordului și insulele din apropiere) atât de vastă și cu un mozaic asemănător de nisip, dune, pajiști sărăturate și insule. Insulițele sau țărmul neîndiguit este inundat în timpul fluxului, pe un perimetru de mai mulți kilometri pătrați. Regiunea oferă adăpost unui mare număr de păsări acvatice, printre care se numără ca. 200 000 de călifari, ceea ce înseamnă cea mai mare parte a populației de călifari din Europa. Pe lângă păsări, fauna mai este reprezentată de o serie de animale mici: scoici, melci, raci și viermi, dar aici se pot întâlni și mamifere de talie mare, ca focile cenușii, care au locul unic de reproducere în Parcul Național Wattenmeer al landului Schleswig-Holstein. Lângă insulele Sylt și Amrum din Frieslandul de Nord se găsesc cele mai importante locuri de hrănire a puilor de focă din Marea Nordului.

Ziua Pământului 2021. Google sărbătoreşte acest eveniment cu un Doodle special! Compania încurajează plantarea de copaci

Marea Wadden ( Marea Nordului)  se întinde de-a lungul coastelor germane, daneze și olandeze, în timpul refluxului apar mari întinderi de nămol unde se fac adevărate drumeții. Acest nămol este folosit și în industria cosmetică.

 

 

Este considerată una din cele mai importante zone pentru păsările migratoare, fiind conectată la o reţea de alte regiuni cheie pentru păsările călătoare. Importanţa sa nu se raportează numai la contextul căii de migraţie din Atlanticul de Est, ci şi la rolul, pe care îl joacă în conservarea populaţiilor de păsări de apă migratoare din zona Africa – Eurasia.

În Marea Wadden, pot fi prezente în acelaşi timp, până la 6,1 milioane de păsări şi o medie de 10-12 milioane de păsări sunt în trecere prin zonă, anual, potrivit statisticilor UNESCO. Specialiştii afirmă că aproximativ 10.000 de plante şi animale diferite convieţuiesc pe pământ sau în apă.

Rezervaţia Mării Wadden este vizitată anual de turişti, care pot opta pentru evenimentele locale sau pentru traseele de drumeţie, ce se întind pe o distanţă de 1.200 de kilometri. Experienţa unei drumeţii din Olanda până în Germania, într-un peisaj de coastă spectaculos pare de neegalat, potrivit prezentărilor de pe site-ul dedicat Rezervaţiei, waddensea-worldheritage.org.