Marele regret cu care a murit Helmut Duckadam: “Unii dintre noi să mai apuce să se bucure”

Helmut Duckadam s-a stins din viață cu o mare durere în suflet. A plecat la ceruri la vârsta de 65 de ani, lăsând în urmă fani îndurerați.
Irina Dumitrescu
02 dec. 2024, 17:47
Marele regret cu care a murit Helmut Duckadam: “Unii dintre noi să mai apuce să se bucure”

Helmut Duckadam, unul dintre simbolurile fotbalului românesc și erou al finalei Cupei Campionilor Europeni din 1986, a murit cu o mare durere în suflet: lipsa recunoașterii materiale pentru cei care au marcat istoria sportului național. De-a lungul timpului, Duckadam a vorbit deschis despre nedreptatea care apasă asupra echipei care a adus României unul dintre cele mai mari trofee ale fotbalului european.

Helmut Duckadam a murit neîmpăcat

Echipa de fotbal Steaua București, care a reușit să câștige Cupa Campionilor Europeni în anul 1986, continuă să fie trecută cu vederea când vine vorba de pensii viagere acordate pentru performanțe sportive de excepție. Dacă 594 de sportivi din alte discipline primesc astfel de beneficii, cei 20 de jucători, care au contribuit la această performanță istorică, nu au fost incluși în acest program.

„Din păcate, după aproape 39 de ani, nu s-a găsit (sau nu s-a dorit) să se găsească o soluție pentru a-i integra și pe cei 20 de fotbaliști, dintre care au mai rămas 15, pe lângă cei 594 de sportivi cu pensie viageră”, relata Duckadam în trecut.

Citește și Mărturisirea cutremurătoare făcută de Helmut Duckadam înainte să moară. Dumitru Dragomir: „Mie mi-au dat lacrimile. M-am simţit eu umilit”

De ce este fotbalul românesc marginalizat

Helmut Duckadam nu s-a ferit să evidențieze o realitate frustrantă: nici personalitățile din fotbal, care au avut poziții de influență, nu au reușit să schimbe această situație:

„Cu părere de rău, trebuie spus că nici noi, prin Emeric Ienei (n.r – fost secretar de stat în Ministerul Sportului) sau Anghel Iordănescu (fost senator), nu am făcut nimic în acest sens”.

Într-un domeniu în care performanțele olimpice sunt pe bună dreptate celebrate, Duckadam a atras atenția că și fotbalul, sportul rege, merită un loc la masa recunoștinței naționale.

Ce se întâmplă în 2026

În 2026 se vor marca 40 de ani de la câștigarea Cupei Campionilor Europeni de către Steaua București, un moment care ar putea fi prilejul perfect pentru a repara această nedreptate istorică. Helmut Duckadam spera ca, până atunci, foștii săi coechipieri să beneficieze de pensii viagere, fie ele și neactualizate.

„Poate până la aniversarea a 40 de ani de la acea performanță, care va avea loc pe 7 mai 2026, unii dintre noi să mai apuce să se bucure și ei de o pensie viageră (chiar și neactualizată) pe care ar merita-o din plin!”, mărturisea legendarul portar al Stelei.

Helmut Duckadam a fost nu doar un mare portar, ci și un simbol al curajului și determinării. Faptele sale de pe teren, alături de cele ale coechipierilor săi au scris o pagină glorioasă în istoria fotbalului românesc.

Însă, dincolo de gloria sportivă, Duckadam s-a confruntat cu o mare nedreptate: o lipsă de apreciere materială pentru cei care au adus fotbalului românesc cea mai mare performanță din istorie.

Recunoașterea acestor performanțe nu este doar o datorie morală, ci și un gest de respect față de cei care au ridicat tricolorul pe cele mai înalte culmi ale sportului.

Vezi și Soția lui Helmut Duckadam, prima reacție după moartea fostului mare portar. Cine este Alexandra Duckadam

DailyBusiness
Ministrul Finanțelor lovește din plin zvonurile. TVA-ul rămâne neschimbat, guvernul nu ia în calcul majorarea
Spynews
Marius Niţă i se alătură Geaninei Ilieş la pupitrul Ştirilor Antena Stars
Bzi.ro
Cum arată Andreea Esca în costum de baie, la 52 de ani! Vedeta și-a lăsat fanii mască! – FOTO
Fanatik.ro
Planta pe care e bine să o pui pe calorifer. Îmbunătățește aerul din cameră
Capital.ro
O nouă taxă de la Primărie. Proprietarii de locuințe o plătesc din 2025. Se achită anual în România
Playtech.ro
Ce conține pudra roz pe care autoritățile o pulverizează deasupra orașului Los Angeles, pentru a înăbuși incendiile
DailyBusiness
Cu ce se stropesc pomii fructiferi în ianuarie pentru o recoltă bogată în 2025. Sfaturi pentru o livadă ferită de boli și dăunători
Adevarul
Diana Șoșoacă, prezentă la învestitura lui Nicolas Maduro, președintele-dictator al Venezuelei. Mii de oameni care l-au contestat au fost arestați
wowbiz.ro
Detalii bombă despre bebelușul Monicăi Gabor și al lui Mr. Pink! Când a născut, de fapt, fosta soție a lui Irinel Columbeanu și cum arată acum? | EXCLUSIV
Spynews
Ce cuvinte trebuie să rostești pentru a atrage banii în viața ta. Cum poți manifesta abundența
Spynews
Cum arată mașina care poate sări peste gropile din asfalt. Cu cât se vinde un astfel de vehicul
Evz.ro
Momentul care a schimbat internetul pentru totdeauna. Istoria bătăliei online
Ego.ro
Cum arată casa Ilinei Pârvu de la Visuri la Cheie, după ce a fost renovată de PRO TV
Prosport.ro
FOTO. Andreea Bălan, ce apariție în Australia! Vedeta a atras toate privirile
kanald.ro
Descoperire macabră în Bragadiru. O femeie a fost găsită fără suflare, cu o lovitură la cap, într-un depozit de fier vechi
Cancan.ro
Cum arată iadul, porivit unui bărbat care a murit timp de 3 minute. Ce a văzut: 'Extrem de...
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a fost folosit. Românii n-au știut ce se ascunde în spate: Nu există gesturi gratuite
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
stirilekanald.ro
Andrei, băiatul de 15 ani ucis în bătaie de prieteni, dus pentru ultima dată acasă. Bunica îl plânge cu lacrimi amare: „A fost abandonat de mamă și de tată”
substantial.ro
Nicuşor Dan avertizează asupra unui posibil eşec al instituţiilor după anularea alegerilor prezidenţiale
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Boala lui Calache lovește și în zilele noastre