Marele Zid Arăbesc: O barieră de 1.000 de Km, la graniţa cu Irakul, împotriva Statului Islamic

Familia regală din Arabia Saudită va construi o barieră de 1.000 de kilometri- un fel de variantă arbească a Marelui Zid Chinezesc -  care să fortifice graniţa cu Irakul, scopul acestei construcţii fiind de a apăra ţara de invazia grupării teroriste Statul Islamic, care ia tot mai mare amploare.

16 ian. 2015, 11:38

Zidul va fi dotat cu radare şi camere de supraveghere, turnuri de veghe, gărzi de pază, precum şi cu un centru de comandă pentru a apăra teritoriul bogat în petrol al acestei ţări de invazia jihadiştilor Statului Islamic, de o eventuală insurgenţă a acestora, scrie Daily Mail.

Decizia a fost luată după atacurile sinucigaşe şi atacurile cu armă cărora le-au căzut victime doi soldaţi de frontieră şi comandantul lor. Acest atac a fost calificat de un analist ca fiind primul atac al Statului Islamic asupra regatului saudit.

Citeşte şi ALERTĂ MAXIMĂ. Grupul Statul Islamic ameninţă: „Cu ajutorul lui Allah, vom ataca Europa – întreaga Europă”

Incidentul s-a petrecut în propiere de provincia irakiană Anbar, unde militanţi SI luptă împotriva armatei irakiene. Atacul nu a fost revendicat încă de vreo grupare teroristă, potrivit Daily Mail.


Zidul în cifre

Construcţia, care va fi făcută din două rânduri de garduri şi un şanţ la mijloc, va cuprinde 78 de turnuri de supraveghere, dotate cu radar, 8 centre de comandă, precum şi posturi de gardă.

Citeşte şi Un simpatizant al Statului Islamic plănuia să atace Capitoliul

 „Mare Zid” din Arabia Saudită va beneficia, de asemenea, de zece vehicule de supraveghere, 32 de centre de intervenţie, precum şi trei echipe de intervenţie rapidă, informează Janes.com.

Potrivit unui video de prezentare, construcţia va fi dotată cu radare ce pot depista persoane până la o distanţă de 20 de kilometri, iar autovehicule până la o distanţă de 40 de kilometri.

Regele Abdullah bin Abdulaziz al-Saud al Arabiei Saudite a inaugurat proiectul construcţiei încă din luna septembrie, imediat după insurgenţa sunnită a Statului Islamic pe teritoriul Irakului.