Mari emoții pentru Emmanuel Macron, la alegerile parlamentare. Cum arată rezultatele parțiale

Duminică, 12 iunie, francezii interesați de fenomenul politic au ieșit la vot, în primul tur al alegerilor parlamentare. Alianța Împreună, care-l susține pe Emmanuel Macron, se apropie de o înfrângere usturătoare. 

12 iun. 2022, 22:54
Mari emoții pentru Emmanuel Macron, la alegerile parlamentare. Cum arată rezultatele parțiale

Potrivit rezultatelor parțiale, Uniunea Populară Ecologică și Socială (Nupes), are 26,2% în sondaje. Pe locul al doilea se află alianța lui Macron, Împreună (Ensemble), cu 25,8%. Pe poziția a treia se află Reuniunea Națională (RN), a lui Marine Le Pen, cu 19%, iar pe poziția a patra Republicanii (LR), cu 11,1%, arată estimările Elabe-SFR-Express.

În total, există 577 de circumscripții ale Adunării Naționale, dintre care 539 în Franța metropolitană, iar 27 în regiunile de peste mări, plus 11 pentru francezii din străinătate. Din fiecare circumscripție se alege câte un deputat prin vot majoritar uninominal, cu două tururi.

În turul 1 ales candidatul care obține majoritatea voturilor valabil exprimate, care trebuie să reprezinte minimum 25% dintre alegătorii înscriși pe liste.

Dacă niciun candidat nu întrunește această majoritate, atunci se organizează un al doilea tur de scrutin, unde se califică toți candidații care au obținut un minimum de voturi care depășește 12,5% dintre înscriși.

Dacă sunt mai puțini de doi candidați care îndeplinesc această condiție, se merg mai departe primii doi clasați.

În turul al doilea, care va avea loc pe 19 iunie, este declarat învingător candidatul care obține cel mai mare număr de voturi valabil exprimate, indiferent de scorul obținut.

Liderul Nupes a anunțat deja victoria partidului său și a cerut poporului Franței să sprijine candidații stângii calificați în turul 2, în peste 500 de circumscripții.

Francezii sunt din ce în ce mai dezamăgiți de politicieni. Estimările privind prezența la vot arată că numai 47% ar fi venit la urne, un record negativ în istoria alegerilor parlamentare din „hexagon”.

 

Cine sunt adversarii lui Emmanuel Macron și ai alianței pro-prezidențiale

 

Noua Uniune Populară Ecologică (Nupes), e o alianță de stânga, dominată de Franța Nesupusă (LFI). Lider este Jean Luc Melenchon, care a ocupat locul al treilea la alegerile prezidențiale din aprilie 2020, cu aproape 22%, un scor uriaș, foarte aproape de Marine Le Pen.

Din alianța lui Melenchon mai fac parte Verzii (EELV), Partidul Socialist (PS) și Partidul Comunist (PCF). Fostul candidat la prezidențiale are în plan să devină premier.

După alegerile prezidențiale din acest an, în urma cărora Marine Le Pen a consemnat un scor de 23% în primul tur și aproape 42% în cel de-al doilea, politicianul francez revine în forță cu proiectul Reunirea Națională (RN), poziționat la dreapta spectrului politic.

Partidul Republicanilor este cel care l-a făcut președinte pe Nicolas Sarkozy și care a trimis-o pe Valerie Pecresse în cursa ultimelor alegeri prezidențiale, care a primit doar 5% dintre voturi.