Mari români de care ne-am despărţit în 2022. Cultura românească a devenit tot mai săracă odată cu plecarea lor

2022 a fost un an extrem de greu pentru cultura românească, care a devenit mai săracă, odată cu plecarea din această lume a unor mari actori, academicieni, profesori și cântăreți, extrem de iubiți de poporul român. Aceștia au lăsat în urma lor un gol imens în sufletele tuturor celor care i-au iubit și apreciat, dar și o moștenire culturală impresionantă.

29 dec. 2022, 12:30
Mari români de care ne-am despărţit în 2022. Cultura românească a devenit tot mai săracă odată cu plecarea lor
Mari români de care ne-am despărţit în 2022

Mari români de care ne-am despărţit în 2022. Academicianul Eugen Simion, soprana Mariana Nicolesco, actorii Valentin Uritescu, Valeria Seciu, Traian Stănescu, Alexandru Arşinel, scriitorul Daniel Vighi, toboşarul Leluţ Vasilescu sau dirijorul Voicu Enăchescu se numără printre marile figuri care au părăsit scena culturii românești.

Citește și A murit Alexandru Arșinel. Marele artist avea 83 de ani

Mari români de care ne-am despărţit în 2022

Ioan Onisei

, directorul general interimar al Teatrului Naţional Bucureşti, a trecut la cele veșnice la vârsta de 68 de ani. Din 22 decembrie 2014, acesta a fost director general adjunct al Teatrului Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti, iar din 2021 director general interimar.

Florica Ichim, unul dintre cei mai vocali criticii de teatru, redactor-şef al revistei „Teatrul azi” şi preşedintele Fundaţiei Culturale „Camil Petrescu”, a murit la vârsta de 83 de ani.

Baritonul Nicolae Constantinescu, unul dintre soliştii Generaţiei de Aur, a părăsit scena vieții la vârsta de 84 de ani. Din 1990 el a fost profesor asociat la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Actorul şi profesorul Remus Mărgineanu, membru de prestigiu al UNITER, societar de onoare al Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, a murit la vârsta de 84 de ani.

Actorul Traian Stănescu a părăsit scena vieții la vârsta de 82 de ani. El a jucat în numeroase piese de teatru precum: „Enigma Otiliei”, „Regele Lear”, „Richard al III-lea”, „Cine are nevoie de teatru”, „Orfeu în Infern”, „Ondine”, „Amanţii însângeraţi”, „Sâmbată, duminică, luni”. În film, a apărut în „Dragoste lungă de-o seară” (regia Horea Popescu, 1964), „Castelanii” (regia Gheorghe Turcu, 1967), „De trei ori Bucureşti” (regia Horea Popescu, 1967), „Surorile Boga” (regia Iulian Mihu, 1968), seria „Mărgelatu” (regia Doru Năstase şi Gheorghe Vitanidis, 1980-1986), „Probleme personale” (regia David Reu, 1981), „Orgolii” (regia Manole Marcus, 1982), potrivit news.ro. 

Leluţ Vasilescu, toboşar al formaţiei Compact, a murit la vârsta de 67 de ani. El s-a alăturat formaţiei Compact în anul 1981, alături de care a cântat până în 2017.

Actorul Valentin Uritescu a murit la vârsta de 81 de ani, după ce ani de zile s-a confruntat cu o boală degenerativă. Marele actor a avut o carieră impresionantă și a jucat pe scena Bulandra în foarte multe piese precum: “Luna dezmoşteniţilor”, de Eugene O’Neill, “Cabala bigoţilor”, de Mihail Bulgakov, “A treia ţeapă”, de Marin Sorescu, “Dimineaţa pierdută”, de Gabriela Adameşteanu, “Tartuffe”, de Molière. La Naţionalul bucureştean a făcut parte din distribuţia unor spectacole ca: “Avram Iancu”, de Lucian Blaga, “Vrăjitoarele din Salem”, de Arthur Miller, “Livada de vişini”, de A. P. Cehov, “Numele trandafirului”, de Umberto Eco, “Nunta lui Krecinski”, “Take, Ianke şi Cadîr”, “Crimă pentru pământ” şi “Patimile Sfântului Tommaso D’Aquino”. Importante pentru cariera lui Valentin Uritescu sunt şi rolurile din piesele ”Ultima noapte a lui Socrate”, de Dumitru Solomon, la Teatrul Mundi, dar şi ”Angajare de clovn”, de Matei Vişniec, la Teatrul Levant.

Actorul Alexandru Lulescu care timp de douăzeci de ani, a format împreună cu Nicu Constantin, unul dintre cele mai de succes cupluri umoristice din țară a murit la vârsta de 90 de ani. Ultimele spectacole în care ”Regele umorului” a putut fi aplaudat pe scena de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” au fost: ”Hai, zâmbeşte!”, ”Lasă  supărarea-n hol!”,  ”Aer Bun! De Savoy!”, ”Hai, Hai România!” şi  ”Cu mască sau fără mască, oamenii vor să zâmbească!”.

Actriţa Camelia Zorlescu, care și-a petrecut peste treizeci de ani din viață pe scena Teatrului Nottara, a murit la vârsta de 84 de ani. De-a lungul timpului ea a cochetat și cu lumea filmului,  colaborând cu regizori precum Manole Marcus, Sergiu Nicolaescu, Alecu Croitoru, Nicolae Corjos, Nae Caranfil. Pentru rolul din filmul „Medalia de onoare”, în regia lui Călin Peter Netzer, a fost nominalizată la Premiile Gopo, pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar într-un film de lungmetraj ficţiune.

Actorul Alexandru Arşinel a murit la vârsta de 83 de ani, lăsând un go imens în lumea teatrului de revistă. Marele actor a fost director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” și a jucat în foarte multe filme şi piese de teatru de comedie, fiind cunoscut pentru lunga colaborare cu regretata Stela Popescu.

Valeria Seciu, o altă mare actriță de teatru, film, radio şi televiziune, a încetat din viaţă la vârsta de 83 de ani. Ea a fost colegă de generaţie cu Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihuţ, Rodica Mandache, Virgil Ogăşanu şi Ilinca Tomoroveanu și a fost actriţa preferată a regizoarei Cătălina Buzoianu. Ea a interpretat peste 20 de roluri în filme, iar în anul 2022 a câştigat Premiul UNITER 2002 pentru cea mai bună actriţă, cu rolul doamnei Bering, din spectacolul ”Spirit”, în regia Cătălinei Buzoianu, jucat pe scena Teatrului Mic.

Academicianul, scriitorul şi criticul literar Eugen Simion a murit la vârsta de 89 de ani. Acesta a fost critic şi istoric literar, eseist şi editor, dar și profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din Bucureşti. Academicianul a predat printre altele cursuri de cultură şi civilizaţie românească la Université Paris IV (Sorbonne) şi a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses).

Soprana Mariana Nicolesco, membră de onoare a Academiei Române, a încetat din viaţă la vârsta de 73 de ani. Marea soprană a cântat pe cele mai prestigioase scene din lume, unde a fost aclamată pentru Regina del Belcanto, Primadonna Assoluta sau Diva Divină.

Actorul Doru Ana, care a jucat în peste 40 de filme precum „Terminus paradis” (1998), „Marfa şi banii” (2001), „Umbre” (2019), a murit la vârsta de 68 de ani. Acesta a jucat ani de zile pe scena Teatrului „Bulandra” din Bucureşti şi a fost profesor univ.dr. la secţia Arta actorului a Facultăţii de Teatru din cadrul UNATC.

Profesorul şi scriitorul Daniel Vighi a murit la vârsta de 66 de ani, după o lungă luptă cu boala. De-a lungul timpului, a publicat zeci de volume nu doar de proză, ci şi diferite studii sau eseuri. Daniel Vighi a fost membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al Asociaţiei Scriitorilor Profesionişti din Româia, ASPRO, membru fondator al Societăţii Timişoara, al Alianţei Civice şi a fost membru al Partidului Alianţei Civice. De asemenea, a fost coautor şi semnatar al Memorandumului pentru construcţia regională a României, 2001, preşedinte al Atelierului civic Ariergarda, Timişoara.

Citește și A murit Mariana Nicolesco. Cea mai mare soprană a României s-a stins vineri, la 73 de ani