MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI, LA 296 DE ANI DE LA NAŞTERE

MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI. Doodle-ul motorului de căutare Google de vineri îi este dedicat filosoafei şi matematicienei Maria Gaetana Agnesi. Maria s-a născut pe 16 mai 1718 şi este faimoasă, printre altele, pentru scrierea unei cărţi pe tema calculelor integrale şi diferenţiale. Google îi sărbătoreşte cea de-a 296-a aniversare, printr-un doodle interactiv.

16 mai 2014, 03:40
MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI, LA 296 DE ANI DE LA NAŞTERE

MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI. O poză a Mariei Gaetana Agnesi se află în mijlocul doodle-ului de vineri, iar literele logo-ului Google sunt preschimbate în simboluri matematice. Curba cunoscută sub numele de „Bucla lui Agnesi”, pentru care ea a devenit faimoasă, este desenată şi ea în logo-ul dedicat Mariei. Faptul că este desenată într-un mod interactiv, face doodle-ul şi mai interesant.

MARIA GAETANA AGNESI, călugăriţa care, cu curbele „”vrăjitoarei”, a revoluţionat matematica

MARIA GAETANA AGNESI s-a născut într-o familie bogată, în Milano. A fost matematiciană, lingvistă şi filosoafă şi ei i se atribuie scrierea primei cărţi în care sunt tratate atât calculul integral, cât şi cel diferenţial. Un copil minune, care ştia să vorbească limba franceză încă de la cinci ani, Agnesi a luptat pentru emanciparea femeii şi şi-a dedicat viaţa operelor caritabile.

MARIA GAETANA AGNESI este pasionată de matematică, pe care o cercetează asiduu, în special după ce se călugăreşte. Ea studiază curba de ecuaţie carteziană, care, ulterior, se va numi „Bucla lui Agnesi”. Lucrarea care o face faimoasă, despre cele două tipuri de calcul, este tradusă în engleză şi în franceză.

Din pricina faptului că a fost femeie, MARIA GAETANA AGNESInu s-a putut înscrie în cadrul Academiei Franceze. A pătruns, însă, în cadrul Academiei Italiene, care s-a dovedit mai liberală. Spre sfârşitul vieţii ea se concentrează asupra actelor de caritate. Viaţa i-a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) şi de Bianca Milesi-Mojon (1836). Numeroase personalităţi, printre care şi Papa Benedict al XIV-lea, i-au recunoscut şi apreciat munca. Ea a murit în anul 1799, pe data de nouă ianuarie, la vârsta de 80 de ani, şi este îngropată în Milano.

MARIA GAETANA AGNESI (n. 16 mai 1718, Milano – d. 9 ianuarie 1799 Milano) a fost o femeie-matematician, lingvist și filozof italiană. I se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral.

MARIA GAETANA AGNESI  a luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei laeducație.

În tinerețe, MARIA GAETANA AGNESI își manifestă aptitudinile pentru limbi străine. Dezbate cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparențacorpurilor, studiul geometric al curbelor.

MARIA GAETANA AGNESI se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză.

MARIA GAETANA AGNESI studiază curba de ecuație carteziană:

xy^2 = a^2 (a-x). !

care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi.

Fiind femeie, MARIA GAETANA AGNESI nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală.

Spre sfârșitul vieții, MARIA GAETANA AGNESI se dedică operelor de caritate.

Viața MARIA GAETANA AGNESI a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) și de Bianca Milesi-Mojon (1836).

MARIA GAETANA AGNESI a murit în luna mai 1799, probabil din cauza hidrotoraxului (acumulare de lichid în cavitatea pleurală). Aportul ei la dezvoltarea matematicii a fost considerabil, şi asta nu doar din cauza faptului că Leibniz murise în 1716 şi Newton în 1727, neavând practic contemporani de renume cu care să colaboreze, dar şi pentru limbajul savant în care şi-a scris operele. „Nu cunosc nici o lucrare de acest gen, care este mai clară, mai metodică sau mai cuprinzătoare decât „Instituzioni analitiche” a dumneavoastră. Nu există o asemenea operă în nici o oricare altă limbă care să poate ghida mai sigur, să-i conducă mai repede pe cei care doresc să avanseze în ştiinţa matematicii. Admir mai ales arta care vă aduce concluziile în conformitate cu metodele împrăştiate printre lucrările de geometrie şi obţinute prin metode atât de variate”, se arată într-un extras dintr-o scrisoare a Papei Benedict al XIV-lea către MARIA GAETANA AGNESI .