MARIA GAETANA AGNESI, 296 de ani de la naştere. Cine a fost MARIA GAETANA AGNESI

MARIA GAETANA AGNESI, omagiată de Google. Povestea călugăriţei care a studiat matematica şi a luptat pentru emanciparea femeilor
Filip Stan
16 mai 2014, 03:59
MARIA GAETANA AGNESI, 296 de ani de la naştere. Cine a fost MARIA GAETANA AGNESI

Pe 16 mai se împlinesc 296 de la naşterea MARIEI GAETANA AGNESI, eveniment omagiat de Google printr-un doodle special.

MARIA GAETANA AGNESI s-a născut la 16 mai 1718, la Milano, fiind cel mai mare dintre cei 23 de copii ai profesorului de matematică Pietro Agnesi. A îmbrăţişat pasiunea pentru matematică a tatălui său, fiind creditată ca autoarea primei cărţi în care sunt tratate calculele diferenţial şi integral. În plus, este considerată prima femeie din lumea vestică ce a reuşit să-şi facă un nume în acest domeniu, potrivit britannica.com

MARIA GAETANA AGNESI s-a dovedit a fi un copil-minune de la o vârstă foarte fragedă. Astfel, până la vârsta de cinci ani, putea vorbi în franceză, iar când a atins vârsta de 11 ani, ştia şi greaca, ebraica, spaniola, germana şi latina.

A încercat să se înscrie în cadrul Academiei Franceze, însă, fiind femeie, nu a fost acceptată. În schimb, a fost primită în cadrul Academiei Italiene, unde regulile nu erau atât de stricte. De altfel, MARIA GAETANA AGNESI a luptat de-a lungul vieţii pentru emanciparea femeii şi accesul ei la educaţie.

MARIA GAETANA AGNESI, GOOGLE DOODLE 16 MAI. O poză a Mariei Gaetana Agnesi se află în mijlocul doodle-ului de vineri, iar literele logo-ului Google sunt preschimbate în simboluri matematice. Curba cunoscută sub numele de „Bucla lui Agnesi”, pentru care ea a devenit faimoasă, este desenată şi ea în logo-ul dedicat Mariei. Faptul că este desenată într-un mod interactiv, face doodle-ul şi mai interesant.

MARIA GAETANA AGNESI, călugăriţa care, cu curbele „”vrăjitoarei”, a revoluţionat matematica

MARIA GAETANA AGNESI s-a născut într-o familie bogată, în Milano. A fost matematiciană, lingvistă şi filosoafă şi ei i se atribuie scrierea primei cărţi în care sunt tratate atât calculul integral, cât şi cel diferenţial. Un copil minune, care ştia să vorbească limba franceză încă de la cinci ani, Agnesi a luptat pentru emanciparea femeii şi şi-a dedicat viaţa operelor caritabile.

MARIA GAETANA AGNESI este pasionată de matematică, pe care o cercetează asiduu, în special după ce se călugăreşte. Ea studiază curba de ecuaţie carteziană, care, ulterior, se va numi „Bucla lui Agnesi”. Lucrarea care o face faimoasă, despre cele două tipuri de calcul, este tradusă în engleză şi în franceză.

Din pricina faptului că a fost femeie, MARIA GAETANA AGNESInu s-a putut înscrie în cadrul Academiei Franceze. A pătruns, însă, în cadrul Academiei Italiene, care s-a dovedit mai liberală. Spre sfârşitul vieţii ea se concentrează asupra actelor de caritate. Viaţa i-a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) şi de Bianca Milesi-Mojon (1836). Numeroase personalităţi, printre care şi Papa Benedict al XIV-lea, i-au recunoscut şi apreciat munca. Ea a murit în anul 1799, pe data de nouă ianuarie, la vârsta de 80 de ani, şi este îngropată în Milano.

MARIA GAETANA AGNESI (n. 16 mai 1718, Milano – d. 9 ianuarie 1799 Milano) a fost o femeie-matematician, lingvist și filozof italiană. I se atribuie scrierea primei cărți în care sunt tratate atât calculul diferențial cât și cel integral.

MARIA GAETANA AGNESI  a luptat pentru emanciparea femeii și accesul ei laeducație.

În tinerețe, MARIA GAETANA AGNESI își manifestă aptitudinile pentru limbi străine. Dezbate cu numeroși oameni de știință probleme ca: propagarea luminii, transparențacorpurilor, studiul geometric al curbelor.

MARIA GAETANA AGNESI se călugărește (intră în ordinul Ordre des Soeurs Bleues) și își dedică întreaga viață studiului matematicii. Scrie o lucrare despre calculul diferențial și integral pe care o publică în 1748 și care ulterior este tradusă în engleză și franceză.

MARIA GAETANA AGNESI studiază curba de ecuație carteziană:

xy^2 = a^2 (a-x). !

care ulterior va fi numită bucla lui Agnesi.

Fiind femeie, MARIA GAETANA AGNESI nu a fost admisă în cadrul Academiei Franceze, dar în schimb intră la cea italiană, care se dovedește mai liberală.

Spre sfârșitul vieții, MARIA GAETANA AGNESI se dedică operelor de caritate.

Viața MARIA GAETANA AGNESI a fost descrisă de Paolo Frisi (1799) și de Bianca Milesi-Mojon (1836).

MARIA GAETANA AGNESI a murit în luna mai 1799, probabil din cauza hidrotoraxului (acumulare de lichid în cavitatea pleurală). Aportul ei la dezvoltarea matematicii a fost considerabil, şi asta nu doar din cauza faptului că Leibniz murise în 1716 şi Newton în 1727, neavând practic contemporani de renume cu care să colaboreze, dar şi pentru limbajul savant în care şi-a scris operele. „Nu cunosc nici o lucrare de acest gen, care este mai clară, mai metodică sau mai cuprinzătoare decât „Instituzioni analitiche” a dumneavoastră. Nu există o asemenea operă în nici o oricare altă limbă care să poate ghida mai sigur, să-i conducă mai repede pe cei care doresc să avanseze în ştiinţa matematicii. Admir mai ales arta care vă aduce concluziile în conformitate cu metodele împrăştiate printre lucrările de geometrie şi obţinute prin metode atât de variate”, se arată într-un extras dintr-o scrisoare a Papei Benedict al XIV-lea către MARIA GAETANA AGNESI .

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Cercetare sociologică în ziua votului. Trei case de sondare vor face exit-poll, duminică, 18 mai 2025, pentru turul 2 de alegeri prezidențiale
Fanatik.ro
Exit Poll LIVE ora 14:00 Alegeri Prezidențiale 2025, turul 2! Rezultate total contradictorii! Surpriză în numărătoarea CURS, AVANGARDE și ARA
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit subit cel mai mare actor al țării: „Lumea nu va mai fi la fel fără tine!”
Playtech.ro
Traian şi Maria Băsescu, apariţie rară împreună. Soţia fostului preşedinte a atras toate privirile
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Scapă de gândacii urât mirositori cu un ingredient simplu din bucătărie
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
Politicianul care a ÎNCĂLCAT legea în secțiile de votare, deși George Simion și Călin Georgescu au fost dați afară de poliție! Cine a acordat declarații direct din secția de votare
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ești taxat pentru mașină, deși NU mai ești proprietar. Termen legal 30 de zile. Legea pe care o uită românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Ce pățești dacă faci live pe TikTok sau Facebook din cabina de vot?
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
Klaus Iohannis a votat în Sibiu: De data aceasta votăm chiar pentru direcția pe care o va lua România în anii care urmează
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Indiferent de cine va fi ales Președinte: problemele urgente ale României