Marian Ghiveciu, deputat PSD de Buzău, trimis în judecată pentru corupţie

Marian Ghiveciu, deputat PSD de Buzău, a fost trimis în judecată, a anunţat miercuri DNA. 

22 dec. 2011, 14:21
Marian Ghiveciu, deputat PSD de Buzău, trimis în judecată pentru corupţie

Marian Ghiveciu, deputat PSD de Buzău a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie, a anunţat miercuri DNA.

Cităm din comunicatul procurorilor: „GHIVECIU MARIAN, administrator al mai multor societăţi comerciale la momentul comiterii faptelor, în prezent deputat în Parlamentul României, în sarcina căruia s-a reţinut instigare la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată”.

Ghiveciu a fost contracandidatul lui ministrului Cătălin Predoiu în alegerile din 2008 pentru un loc de deputat. Predoiu a pierdut alegerile în faţa acestuia, nereuşind să intre în parlament.

În acelaşi dosar, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Nicolae Costache – fost director al Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Buzău şi membru în Comisia Judeţeană Buzău pentru stabilirea dreptului de proprietate privată asupra terenurilor – pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată; Dumitru Borcan – şef al Compartimentului de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei comunei Merei – judeţul Buzău şi membru în Comisia Locală Merei pentru aplicarea legilor fondului funciar – pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui avantaj patrimonial – în formă calificată şi fals material în înscrisuri oficiale – comisă în realizarea scopului urmărit prin infracţiunea de abuz în serviciu.

Ce spun procurorii că a făcut

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2005-2006, la instigarea inculpatului Marian Ghiveciu, inculpaţii Dumitru Borcan şi Costache Nicolae, profitând de funcţiile deţinute şi prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, ar fi contribuit la eliberarea în mod nelegal a două titluri de proprietate pentru terenuri în zone cu potenţial imobiliar, datorită vecinătăţii cu drumul european, în favoarea unor persoane care nu erau îndreptăţite să primească acele titluri de proprietate. În acest scop, inculpatul Borcan Dumitru ar fi falsificat mai multe înscrisuri oficiale, emise de Primăria Merei şi înregistrate la OCPI Buzău. Ulterior, aceste terenuri au fost cumpărate de Ghiveciu Marian de la persoanele care au obţinut titlurile în modalitatea descrisă.

Persoanele care deţineau titluri de proprietate pentru terenurile respective, emise anterior în mod legal, au fost prejudiciate cu suma totală de 1.956.010 lei. Totodată, avantajul patrimonial realizat în modalitate descrisă este de 3.247.945 lei, reprezentând valoarea reală a terenurilor obţinute în baza actelor de proprietate emise nelegal şi cumpărate de Ghiveciu Marian.

În vederea recuperării prejudiciului cauzat şi confiscării speciale a avantajului patrimonial obţinut, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor bunuri mobile şi imobile aparţinând celor trei inculpaţi.

La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul MAI – Direcţia Generală Anticorupţie – Biroul Anticorupţie pentru Judeţul Buzău.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În perioada alegerilor din noiembrie 2008, presa relata că Marian Ghiveciu este un personaj controversat, fiind cercetat pentru afaceri cu teren.