Marian Petrache, după clasarea dosarului de la DNA: „Este nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor”

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfoc, Marian Petrache, spune, după clasarea dosarului său de către DNA, că lupta împotriva corupţiei trebuie să continue, dar că este nevoie şi de o lege a răspunderii magistraţilor, la fel cum procurorii trebuie sprijiniţi printr-o legislaţie adecvată în lupta împotriva corupţiei.

02 feb. 2018, 19:09
Marian Petrache, după clasarea dosarului de la DNA: „Este nevoie de o lege a răspunderii magistraţilor”

Dosarul vizându-l pe Petrache a fost deschis anul trecut, el fiind acuzat că a primit în 2008 de la fostul primar al comunei Jilava Adrian Mladin contravaloarea unor sejururi la Monte Carlo şi Saint Moritz (aproximativ 57.000 de lei), precum şi 10.000 de euro pentru organizaţia judeţeană a PNL, ca să nu dispună prefectului de Ilfov, aflat pe atunci în subordinea sa, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar.

„Având în vedere informaţia oferită public de DNA, fac următoarele precizări: În România a fost şi încă este corupţie şi lupta împotriva corupţiei trebuie să continue. În acelaşi timp, consider că nu trebuie să fie făcute abuzuri asupra niciunui om, indiferent dacă este sau nu om politic. Acesta este motivul pentru care nu vreau să dezvolt, nu vreau să se interpreteze. Eu fiind om politic şi întâmplându-mi-se ce mi s-a întâmplat, nu vreau să se tragă concluzia că lupta împotriva corupţiei nu este necesară. Însă este nevoie şi de o lege a răspunderii magistraţilor, la fel cum procurorii trebuie sprijiniţi printr-o legislaţie adecvată în lupta împotriva corupţiei”, a reacţionat Marian Petrache, pe Facebook.

DNA a clasat, în această lună, dosarul în care era vizat preşedintele CJ Ilfov, Marian Petrache, motivând că faptele nu există.

Preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov, Marian Petrache, a primit, în 2008, de la fostul primar al comunei Jilava Adrian Mladin contravaloarea unor sejururi la Monte Carlo şi Saint Moritz (aproximativ 57.000 de lei), precum şi 10.000 de euro pentru partid, ca să nu dispună prefectului de Ilfov, aflat pe atunci în subordinea sa, emiterea ordinului de întrerupere a mandatului de primar, arată procurorii DNA.

În 17 februarie 2017, DNA anunţa că a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Marian Petrache, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Internelor şi Reformei Administrative şi preşedinte al organizaţiei judeţene Ilfov a PNL, pentru luare de mită şi şantaj.

„În cursul anului 2008, inculpatul Petrache Marian, în calităţile menţionate mai sus, în schimbul neîndeplinirii atribuţiilor legale, a primit de la primarul unei comune din judeţul Ilfov (martor în cauză) foloase necuvenite ce au constat în achitarea contravalorii unor sejururi în Monte Carlo (17.681,84 lei) şi în Saint Moritz (39.625,67 lei)”, spuneau procurorii.

Ei mai afirmau că Adrian Mladin, pe atunci membru PNL, ar fi plătit 10.000 de euro partidului, la solicitarea lui Marian Petrache, fără a primi chitanţă. „La solicitarea inculpatului, martorul a plătit organizaţiei politice suma de 10.000 euro, fără să primească vreun document justificativ pentru banii respectivi”, susţineau anchetatorii.

Procurorii precizau că mita ar fi fost dată pentru ca Petrache să nu îi ceară prefectului de Ilfov, aflat în subordinea sa, să emită ordinul de întrerupere a mandatului de primar al lui Mladin, după ce edilul îşi schimbase domiciliul din Ilfov ca să poată înmatricula un autoturism în Capitală.