Marian Râlea, afectat de pandemie: „Ultimul spectacol pe care l-am jucat a fost pentru un singur copil”

Marian Râlea este profund afectat de pandemie, ca şi restul colegilor de breaslă. Actorul a mărturisit că ultimul spectacol pe care l-a jucat, în luna septembrie, a fost pentru un singur copil. Acum, speră să treacă toată această perioadă, însă va trebui să "reinventeze" spectacolul.

06 dec. 2020, 09:05
Marian Râlea, afectat de pandemie: „Ultimul spectacol pe care l-am jucat a fost pentru un singur copil”
Marian Râlea, afectat de pandemie

Marian Râlea, afectat de pandemie. Actorul a vorbit pe larg despre această perioadă grea, nu doar pentru el, ci şi pentru restul actorilor şi nu numai.

Ultimul spectacol pe care l-am jucat, în septembrie, înainte să reînchidă teatrele, a fost pentru un singur copil, în aer liber, pe TNB. Oamenii nu au mai venit din cauza fricii de COVID.

Se vor găsi alte forme teatrale de expresie. E foarte greu să înveți să faci un spectacol pe care nu știi dacă-l vei juca pe o scenă, poate înregistrăm, poate în online, poate o combinație. Am făcut «Noaptea bufonilor» cu Alexa Visarion și n-am apucat să dăm premiera.

S-au închis teatrele și am reușit să-l transmitem live, fără spectatori și aia a fost premiera. În august am mai jucat de două ori și s-au oprit spectacolele. Dacă se reia va trebui să-l reînvățăm și să îl reinventăm, nu cred că se va juca la fel”, a spus Marian Râlea în emisiunea lui Marius Tucă.

Citeşte şi: Marian Râlea: „E un pericol să nu porţi mască, dar meseria noastră nu se poate face decât cu faţa noastră”

Marian Râlea, afectat de pandemie

Actorul este convins să teatrul s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, în comparație cu perioada în care debuta el pe scenă.

Noi am avut şansa să ne creăm libertăţi şi în vremea dinainte, eram pe scenă şi ne dădea o alură de stăpâni ai locului. După 90 teatrul s-a eliberat, au existat nişte experimente teatrale importante. Am încercat să le înţelegem – spectacole în spaţii neconvenţionale, structuri care s-au modelat.

Am fost afară la festivaluri mari, ne-am dat seama că fiind respectaţi acolo că nu greşisem, că putem construi şi noi aceste forme şi structuri noi de teatru, care se regăsesc acum în mare parte în teatrul independent. Noi cei trecuti de prima tinereţe ne refugiem în sălile noastre că aşa am fost crescuţi, dar am fost lângă tot ce înseamnă teatrul independent.

Amza Pellea si Marin Moraru încercau să ne înveţe ceva ce noi nu puteam să pricepem, şi ne spuneau că vom înţelege când ei n-o să mai fie, ne certau la cursuri, plângeam toţi apoi mergeam să mâncăm o ciorbă împreună şi să bem un vin şi să ne împăcăm. Pentru noi a fost un şoc când Amza a plecat dintre noi.

Ei sunt vinovaţi că m-au distribuit. Ei m-au provocat dintotdeauna, şansa mea a fost să lucrez cu mari regizori, au venit cu texte extraordinare, mi-a fost mult mai uşor să mă descurc.

Eu nu cred în one man show, daca nu sunt conduse de un regizor, nu cred că un actor poate face singur, Nu cred în spectacolele de teatru fără regizor, el conduce acest fenomen, el e creierul, cum sunt fenomenele naturale, iar când el nu mai e în sală atunci devine actorul foarte important, a mai explicat actorul.

Citeşte şi: Caligula şi Oblomov, două dintre cele mai bune producţii ale Teatrului Bulandra, vor fi difuzate online