Marian Sârbu, rechemat din postul de consul al României la Dubai la cererea sa

Consulul României la Dubai, Emiratele Arabe Unite, Marian Sârbu a fost rechemat, la cererea sa, din postul său de diplomat, prin hotărâre aprobată miercuri de Guvern.

25 mart. 2015, 17:22
Marian Sârbu, rechemat din postul de consul al României la Dubai la cererea sa

Marian Sârbu a fost rechemat, la cererea sa, din postul de consul al României la Dubai.

Acesta a fost numit consul general în vara anului trecut, după ce a demisionat din postul de prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), obligat fiind să demisioneze după ce judecătorii Curţii Constituţionale au hotărât că numirea acestuia la ASF era neconstituţională.

Citeşte şi: Marian Sârbu, fost ministru al Muncii, a fost numit consul general în Dubai

Judecătorii CCR s-au pronunţat după ce au fost sesizaţi de PDL că Marian Sârbu nu are o experienţă profesională specifică pentru această funcţie în ciuda faptului că acesta a fost ordonator principal de credite privind finanţele publice.

În urma deciziei judecătorilor CCR, Sârbu a demisionat, la 18 iulie 2014, din funcţia de prim-vicepreşedinte şi membru executiv al Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

În aceeaşi vară, Marian Sârbu a fost numit consul la Dubai.

Ministrul pentru Afaceri Externe din acea perioadă, Titus Corlăţean, a argumentat numirea prin faptul că funcţia de consul general este una de reprezentare, iar Marian Sârbu este un foarte bun vorbitor al limbilor engleză şi franceză, ştie să gestioneze relaţiile internaţionale, având în vedere că a fost ministru de mai multe ori, şi cunoaşte modul în care trebuie reprezentate interesele statului.

Marian Sârbu a fost ministru al Muncii din partea PSD în Guvernul Năstase şi ministru pentru acelaşi portofoliu al Muncii, dar din partea UNPR, în Guvernul Boc.

Ulterior, el a condus Comisia de Supraveghere a Pensiilor Private, structură care a fost înglobată în Autoritatea de Supraveghere Financiară, şi a fost membru neexecutiv în Consiliul ASF.