Marian Vanghelie: Victor Ponta a fost ameninţat cu arhiva SIPA când era premier

Marian Vanghelie a declarat, în exclusivitate, la România TV, că fostul premier Victor Ponta a fost ameninţat cu arhiva SIPA în perioada când a fost prim-ministru.

21 mai 2017, 14:15
Marian Vanghelie: Victor Ponta a fost ameninţat cu arhiva SIPA când era premier

Marian Vanghelie susţine că Victor Ponta a fost victimă a sistemului. 

„Victor Ponta a avut o comunicare foarte bună cu sistemul până şi-a dat seama că sistemul îi face probleme şi lui. Când sistemul l-a trimis ambasador pe Maior şi pe Ponta la DNA, atunci domnul Ponta a început să facă din nou pe liderul politic (…) Domnul Ponta se pare că are probleme din tinereţe şi l-au ţinut cu ele în mână … ce a spus şi Băsescu, că e ofiţer. Asta nu e o chestie nouă. Se cunoaşte, se ştie şi cum a fost racolat. (…) Era premier domnul Ponta. Dânsul a colaborat foarte bine, dar din cand în când trebuia să i se mai aducă aminte. Toate lucrurile de care discutăm azi şi ni se par aberante, domnul Ponta chiar le-a făcut împreună cu sistemul şi domnul Maior”, a explicat Vanghelie, la România TV.

Un avocat vorbeşte despre lichidarea unui investigator SIPA. În momentul morţii acesta avea la el mai multe dosare VIDEO

În urmă cu câteva zile, Marian Vanghelie susținea că  şi arhiva „Doi și un sfert” din MAI a fost compromisă la fel ca arhiva SIPA. El afirma că s-a întâmplat în timpul mandatului lui Gabriel Oprea.

„Un număr de 36.000 de copii, în contextul în care din datele mele erau copiile făcute și evidențiate pe xeroxul respectiv pe care s-a tras la xerox(…). Ar trebui cei care sunt în măsură și care s-au bătut pentru ‘Doi și-un sfert’ de-a lungul timpului, doar ca să omoare această instituție și să o folosească ca anexă a altor servicii, ar trebui să știe cine cine le-a tras”, a spus Marian Vanghelie.

Evenimentul Zilei a scris că parte din arhiva SIPA – care ar conţine de la 10.000 de dosare până la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistraţilor – a fost copiată, iar unele documente au fost sustrase şi chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠

Tudorel Toader: Arhiva SIPA sigur va fi desecretizată