Mariana Câmpeanu, dusă de urgenţă la spital. Ponta: A făcut un accident vascular

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a fost dusă de urgenţă la spital, luni, din cauza unei crize cardiace. Potrivit România TV, ministrul ar fi avut probleme cu tensiunea şi a avut nevoie de îngrijiri medicale.

24 feb. 2014, 11:02
Mariana Câmpeanu, dusă de urgenţă la spital. Ponta: A făcut un accident vascular

Medicii de la Spitalul Universitar au efectuat o serie de teste şi au descoperit că Mariana Câmpeanu avea o tensiune arterială foarte ridicată. Ministrului Muncii i s-au recomandat şapte zile de repaus total.

Mariana Câmpeanu s-a prezentat luni la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti (SUUB), unde a fost evaluată şi consultată. „Doamna ministru Mariana Câmpeanu s-a prezentat în jurul orei 10.30 la Unitatea de Primiri a spitalului. Dânsa a fost evaluată, consultată şi a părăsit unitatea medicală la ora 12.00”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al SUUB, dr. Leonard Grecescu.

Mariana Câmpeanu s-ar fi simţit rău şi în cursul zilelor trecute, însă a preferat să nu meargă la spital în timpul weekendului, însă agravarea situaţiei ei a dus la transportarea ei de urgenţă la spital.

„Mi-a spus că a făcut sâmbătă un accident vascular”, a declarat prim-ministrul Victor Ponta referindu-se la discuţie pe care a avut-o cu Câmpeanu în cursul dimineţii de luni.

Ponta a infirmat speculaţiile legate de faptul că ministrul Mariana Câmpeanu ar putea să-şi păstreze portofoliul de la Muncă în pofida unei eventuale retrageri a PNL din Executiv. „Am o părere foarte bună despre doamna Câmpeanu, dar nu se pune problema să rămână ministru într-un guvern din care PNL şi-a retras miniştrii”, a adăugat Ponta.

Incidentul survine în contextul unui scandal în care ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, este acuzată că i-a acordat soţului cel mai grav grad de handicap şi pensie de invalid, deşi acesta este sănătos, poate umbla, merge ca un om normal.

Astfel, în 2005, soţul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, ar fi obţinut, în aproape două săptămâni, atât pensie de invaliditate pentru gradul întâi de handicap, cât şi indemnizaţie de însoţitor. El a obţinut aceste beneficii când soţia sa ocupa funcţia de director la Casa de pensii Ilfov. Mai mult, le-a obţinut fără a avea un certificat medical foarte clar şi chiar dacă avea domiciliul în Bucureşti.

„Cu acte neclare si diagnostice discutabile, ministrul Muncii, Mariana Campeanu, i-a dat sotului pensie si cel mai mare grad de invaliditate”, susţin jurnaliştii de la Centrul de Investigaţii Media.

Numai din indemnizaţia pentru însoţitor, de care soţul ei beneficiază din 2005, pe lângă pensie, acesta a primit, după calculele Centrului de Investigaţii Media, peste 54.000 de lei (valoarea indemnizaţiei era în 2005 de 310 lei, iar în 2013 de 633 de lei). Cât despre valoarea pensiei, aceasta a trecut de la suma de aproape 340 de lei, aferentă pensiei de invaliditate acordate în 2005, la suma de aproximativ 930 de lei, de care beneficiază din 2009, de când a trecut la pensia acordată de drept, după ce a ajuns la vârsta de pensionare.

Concret, în 2005, Casa de Pensii a judeţului Ilfov, condusă atunci de actualul ministru al Muncii, Mariana Câmpeanu, a dispus încadrarea soţului acesteia, Iulian Câmpeanu, pe atunci în vârstă de 58 de ani şi proaspăt retras, de la 1 martie 2005, din funcţia de director general adjunct la firma Grup Meteor Construct din Ilfov, prin acordul părţilor, în cel mai grav grad de handicap, gradul întâi, deşi acesta avea domiciliul în Bucureşti.

Iar acordarea acestor beneficii a fost decisă în doar două săptămâni, deşi alţi pensionari aşteaptă luni întregi şi sunt plimbaţi pe la diverse instituţii. Totul a început în 2 martie 2005, adică la o zi după ce a încheiat contractul cu firma Grup Meteor Construct, când Câmpeanu a depus cererea de acordare a pensiei de invaliditate, fără a menţiona însă clar exact cărei case de pensii este adresat, însă a ajuns pe masa instituţiei conduse chiar de soţia sa.

După nicio săptămână, relatează jurnaliştii, în 8 martie 2005, medicul Barbu Cerbulescu – medic specialist de expertiza muncii şi angajat al Casei de Pensii Ilfov, i-a acordat domnului Câmpeanu decizia de încadrare în gradul 1 de handicap, adică incapacitate totală de muncă şi nevoia de a avea un însoţitor.

Mai mult, acesta a cerut ca tot el să primească şi ajutorul pentru însoţitor. Această decizie medicală este considerată „suspectă” de specialiştii în medicina muncii contactaţi de aceştia, susţinând că „nu conţine nicio referire la vreun dosar medical, nu are decât o semnătura, deşi sunt necesare alte două, conform respectivului formular, şi, cel mai important, la rubrica „diagnostic clinic” conţine o serie de formulări „destul de generale”. „O parte dintre bolile de care suferă Iulian Câmpeanu sunt nişte patologii relativ comune: steatoză hepatică, ateroscleroză, aritmie (cardiacă) sau ulcer duodenal cronic. Restul afecţiunilor sunt, potrivit specialiştilor, insuficient detaliate.

„Cert este că, în baza documentului parafat de Cerbulescu, după nici trei săptămani, în 25 martie 2005, Casa Judeţeană de Pensii Ilfov condusă de Mariana Câmpeanu emite pentru soţul acesteia decizia 114198 prin care îi acordă „pensie de invaliditate cu indemnizaţie de însoţitor”, arată ancheta. În 2009, patru ani mai tarziu, după ce a împlinit vârsta legală de pensionare, aceeaşi Casă Judeţeană de Pensii Ilfov, an în care Mariana Câmpeanu era şefa Casei naţionale de Pensii. Soţul primeşte pensie pentru limită de vârstă, însă a primit în continuare, conform legii, ajutorul pentru însoţitor aferent încadrării în gardul I de handicap. Decizia din 23 octombrie 2009 poartă acelaşi număr ca cea din 25 martie 2005, 114198, emisă tot de Casa de Pensii Ilfov, deşi Câmpeanu domiciliază tot in Bucureşti, încălcând astfel legea care prevede că aceste documente sunt emise de biroul căruia beneficiarul îi este arondat conform domiciliului, mai explică jurnaliştii.