Maria Ciobanu, o luptătoare în Revoluţia de la 1989, a murit pe patul de spital la Milano

S-a stins din viață una dintre femeile care au avut un rol important în eliberarea României de sub opresiunea comunistă. A murit pe patul spitalului San Luca, în Italia, la 81 de ani.

03 feb. 2024, 10:56
Maria Ciobanu, o luptătoare în Revoluţia de la 1989, a murit pe patul de spital la Milano

Maria Ciobanu, o mare personalitate a Revoluției Române din decembrie 1989, s-a stins din viață. A murit în Italia, departe de țara noastră pentru care a luptat.

Maria Ciobanu, o femeie care în 1989 se afla în prima linie a confruntării cu forțele regimului comunist, a primit titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”. Este a doua persoană din Italia care deținea acest titlu.

Acum, la aflarea tragicei vești, întreaga comunitate din Italia este în doliu și trimite condoleanțe familiei Mariei Ciobanu, devenită mamă de băiat și bunică de fată.

Mircea Dinescu trage linie la 34 de ani de la Revoluție: „Dacă Ceauşescu trăia, la anul ieşea preşedinte. Ieşea cu 90%”
„Aducem omagiu unei femei extraordinare, un luptător pentru victoria Revoluției din Decembrie 1989, cu un rol determinant în eliberarea României de sub jugul opresiunii comuniste.

Inima noastră este alături de familia și cei dragi ai acestei remarcabile eroine”, spune Romulus Popescu, al doilea român din Italia care deține titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”, notează gazetaromânească.ro.

Același Romules Popescu mai spune că Maria Ciobanu, născută în comuna Roşiile, judeţul Vâlcea, în anul 1943, va rămâne în amintirea tuturor drept o femeie care și-a sacrificat viața pentru libertatea poporului și un exemplu pentru generațiile din urma ei care vor să lupte pentru binele societății.

De asemenea, devotamentul, puterea și bunătatea ei, spune Romulus Popescu, sunt un exemplu că oricine poate schimba ceva dacă-și dorește și că, deși femeie fiind, Maria Ciobanu a reușit să dea României o șansă la un alt trai la revoluția din 1989.

Iohannis: Dosarul Revoluţiei nu are încă un deznodământ, iar această situaţie pătează memoria celor care au luptat şi şi-au dat viaţa pentru libertatea noastră
„A fost o femeie curajoasă. Fie ca amintirea ei să strălucească ca o făclie a curajului din timpurile tulburi ale Revoluției, iar sacrificiile făcute să inspire generații viitoare de luptători pentru libertate.

Contribuția ei la înfăptuirea schimbării și aducerea democrației în România va rămâne veșnică în istoria țării noastre. În aceste momente dificile, exprimăm sincere condoleanțe familiei și prietenilor. Viața ei este un exemplu de devotament pentru o cauză nobilă, iar amintirea ei va trăi în inimile noastre cu recunoștință și respect”, mai spune românul cu titlul de „Luptător pentru Victoria Revoluţiei din Decembrie 1989 – Luptător cu Rol Determinant”.