Mariana Ghena (CSM), despre secţia care va investiga magistraţii: Nu este necesară şi nu se justifică înfiinţarea acestei secţii

Înfiinţarea secţiei de investigare a magistraţilor nu este necesară, această măsură nefiind justificată, susţine preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena. Ea spune că, aşa cum arată şi avizul negativ dat cu privire la acest text de lege, CSM nu este de acord cu această propunere, mai ales în modalitatea în care a fost discutată şi adoptată.

08 dec. 2017, 10:22
Mariana Ghena (CSM), despre secţia care va investiga magistraţii: Nu este necesară şi nu se justifică înfiinţarea acestei secţii

UPDATE Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat vineri, referitor la dezbaterile din Comisia parlamentară specială privind legile Justiției, că i-ar fi plăcut să audă că sunt însușite propunerile CSM, care reprezintă esența opiniilor judecătorilor și procurorilor, și că în schimb a văzut afirmații potrivit cărora sunt luate în considerare cele ale unei asociații a magistraților.

„De mai multe ori, într-o formă de percepție publică exprimată sau relevată prin mijloacele media, am văzut afirmații de genul ‘ne-am însușit toate propunerile unei asociații a magistraților’. Mi-ar fi plăcut și nu numai că mi-ar fi plăcut, dar era normal să auzim, noi toți din sistemul judiciar, că sunt însușite propunerile CSM, care reprezintă esența, chintesența propunerilor colegilor noștri — judecători și procurori—, exprimate prin consultarea acestora la nivel de adunări generale”, a răspuns Ghena la o întrebare legată de faptul că parlamentarii susțin că țin cont de opinia CSM la dezbatere.

Șefa CSM a subliniat că membrii acelei asociații, „indiferent câți sunt — mulți sau puțini”, nu se pot disocia de sistemul judiciar, nu pot exprima alte opinii sau opinii disonante cu cele exprimate în majoritate, într-un mod consistent de colegii judecători și procurori.

Ea a spus că nu comentează atitudinea majorității parlamentare și nici modul în care se desfășoară dezbaterile, punctând doar că CSM și-a desemnat reprezentanți care exprimă punctul de vedere al Consiliului, conturat în urma consultării întregului sistem judiciar prin adunările generale care i-au inclus și pe magistrații asociațiilor profesionale ai căror reprezentanți sunt văzuți în dezbateri.

„Noi ne menținem la standardul de exigență în forța argumentelor pe care le exprimă reprezentanții noștri, la standardul de respect, de implicare și de reprezentare a sistemului judiciar. Sistemul judiciar reprezintă toți colegii judecători și toți colegii procurori din cadrul sistemului”, a adăugat Ghena.

Ea a admis că independența magistratului nu este un privilegiu.

„E adevărat că independența magistratului este așa cum o înțelegem noi ca sistem judiciar și fiecare magistrat în parte. Fiți siguri — înțelegem că suntem independenți, simțim acest lucru. Cel care nu simte sau care afirmă că nu simte că este independent la un anumit moment nu este magistrat”, a spus președintele CSM.

Întrebată dacă sunt oamenii îndreptățiți să fie îngrijorați că este afectată independența justiției prin modificări, șefa CSM a afirmat: „Nu am să vă fac o declarație cu caracter diplomatic și nici la nivel de bună percepție publică. Am să vă spun doar că eu însămi cred în independența magistratului, cred în colegii mei magistrați, cred în acest sistem judiciar, cred în onestitate, în puterea de implicare și în corectitudinea colegilor mei. Categoric, ei sunt foarte siguri de faptul că de fiecare dintre ei depinde cât și cum rămâne independent”.

 


„Plenul CSM a exprimat un aviz negativ şi cu privire la acest aspect. Avizul negativ a fost solid motivat. Dacă aţi observat în punctul de vedere exprimat de reprezentanţii CSM, care au primit mandatul nostru, şi aceştia s-au opus invocând acelaşi aviz negativ cu motivarea care se găseşte în cuprinsul acestuia. Această secţie, din punctul nostru de vedere, nu este necesară, nu se justifică sub nicio formă înfiinţarea ei şi mai ales în modalitatea în care a fost discutată şi în cele din urmă adoptată. Nu s-a motivat consistent această propunere şi cu atât mai puţin nu suntem de acord cu adoptarea acestui text de lege”, a declarat preşedintele CSM, Mariana Ghena, la Parlament, potrivit News.ro.

La rândul său, procurorul general Augustin Lazăr consideră discriminare înfiinţarea unei secţii speciale care să investigheze magistraţii, spunând că nu poate exista o structură care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii.

„Ar trebui să nu existe niciun fel de secţie. Pot spune doar un singur cuvânt: discriminare. Nu poate exista o structură investigativă care să vizeze o categorie profesională, nici măcar magistraţii”, a declarat joi Augustin Lazăr, la plecarea din sediul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Citeşte şi: Augustin Lazăr, atac la adresa comisiilor parlamentare: Inculpaţi de rang înalt vor discuţii în alt mediu în afară de cel judiciar

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a votat joi înfiinţarea unei secţii de investigare a unor infracţiuni din Justiţie, care va funcţiona în cadrul Parchetului General şi va avea drept competenţe exclusive efectuarea urmăririi penale pentru infracţiunile de corupţie şi infracţiunile contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de procurori şi judecători.

Secţia specială de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost înfiinţată prin adoptarea de către comisia specială a unor amendamente depuse de senatorul PSD Şerban Nicolae la legea 304/2004 privind organizarea judiciară.

”După articolul 88 se introduce o nouă secţiune: Secţia de Investigare a unor infracţiuni din justiţie”, se arată într-un prim amendament.

Al doilea articol detaliază competenţele secţiei nou-înfiinţate:

„În cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie se înfiinţează şi funcţionează secţia de investigare a unor infracţiuni din justiţie care are competenţa exclusivă de a efecuta urmărirea penală pentru infracţiunile de corupţie şi a celor asimilate acestora, prevăzute de Codul penal şi de legea 78/2000, infracţiunile de serviciu sau în legătură cu acesta, precum şi a infracţiunilor contra înfăptuirii justiţiei săvârşite de judecători şi procurori, inclusiv cei care au calitatea de membri ai CSM, precum şi de procurori şi judecători militari”.

Înfiinţarea secţiei speciale de investigare a procurorilor şi judecătorilor a fost adoptată cu voturile PSD – ALDE – UDMR, împreună votând PNL şi USR. Reprezentantul PMP în comisia specială nu a participat la nicio şedinţă a comisiei.

Modificarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore, votul final fiind însă amânat pentru că PSD – ALDE – UDMR nu au reuşit să strângă suficienţi deputaţi pentru a adopta actul normativ.