Marie Jeanne Ion, despre reţinerea lui Omar Hayssam: Era să mor în 2005, aş vrea să ştiu de ce

Publicat: Vineri, 19 Iulie 2013 12:30 // Actualizat: Vineri, 19 Iulie 2013 12:31 // Sursa: RTV.net

Marie Jeanne Ion, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, a declarat că aducerea lui Omar Hayssam este "doar un pas normal" într-o societate civilizată, adăugând: "Îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă".

"Pentru mine, ceea ce s-a întâlmplat în această dimineaţă este doar un pas normal din punctul de vedere al unui sistem de justiţie şi de ordine publică şi siguranţă care funcţionează într-o societate civilizată. Şi, este adevărat, trebuie să remarc că a fost făcută o promisiune şi s-a respectat, deşi foarte puţină lume credea", a declarat, vineri, Marie Jeanne Ion pentru Mediafax.

Ea a subliniat că speră să fie aflate "dedesubturile acestei drame". "Vom vedea ce se întâmplă pe viitor, am văzut declaraţiile oficiale şi este clar că îşi va ispăşi pedeapsa. Sper şi eu, ca toată lumea, ca şi colegii mei, să se afle dedesubturile acestei drame. Pentru noi asta a fost, o dramă", a declarat Marie Jeanne Ion.

Ea a adăugat că tot ce s-a întâmplat în 2005 a fost acoperit, din păcate, "de tot felul de speculaţii".

"Pentru mine personal episodul de atunci arată altfel decât a fost prezentat la TV. Eu îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam vrea să ştiu de ce am ajuns în situaţia respectivă. Asta mă interesează. Pe mine nu mă interesează jocurile politice care s-au făcut în jurul acestei poveşti, şi nu m-au interesat niciodată", a subliniat Marie Jeanne Ion.

Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române, vineri dimineaţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, precizând ulterior că acesta se află în arestul Poliţiei, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.

CITEŞTE ŞI: Fostul şef al DGIPI: Nu ştiu dacă Omar Hayssam a fost într-adevăr adus în România

Sorin Mişcoci, unul dintre jurnaliştii răpiţi în Irak în 2005, în prezent cameraman oficial la Cotroceni, a declarat, vineri, că era convins că Omar Hayssam va fi adus în ţară, "pentru că preşedintele a promis", precizând că aşteaptă să vadă ce are de spus sirianul despre răpire şi despre cine l-a ajutat să plece din România.

Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în 2005 la Bagdad, a declarat vineri, că este surprins de aducerea în ţară a lui Omar Hayssam şi că rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus, despre răpiri, "oameni politici mânjiţi", terorism.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răţiţi la Bagdad.

În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.

În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României de la acel moment, Ilie Botoş.

Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.

Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam "este bine-merci" şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. "Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei", spunea atunci Băsescu.

Pe de altă parte, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.

În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.

La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

loading...
4 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 aug 16:04
...pas normal” într-o societate civilizată, adăugând: “Îmi aduc aminte cum era să mor, aşa că aş cam Citește mai departe… Citeste mai departe ...
19 iul 17:50
Răspunde | Votează email 0 email
Bucuresti Bucuresteni
Marie Jeanne este si va fi o jurnalista de mare tinuta. A plecat acolo sa-si faca meseria!
19 iul 13:08
Răspunde | Votează email 0 email
Mihaita
Era sa moara de ciuda ca n-a iesit combinatia cu Hayssam!! Ea a fost tot timpul la curent pana cand grupul cu adevarat terorist a aflat de cei trei si a pus mana pe ei! Din acel moment nimic n-a mai fost sigur pana cand serviciile au reusit eliberarea!! Din acel moment atat Marie-Jeanne cat si tat-su,senator PSD si partener favorit de afaceri al lui Hayssam, au disparut cu totul!!
19 iul 14:10
Votează email 0 email
adi
@Mihaita. Subscriu. Dupa eliberare, tacere total din partea celor doi. Va dati seama ce angajamente privind tacerea deplina au avut de semnat.
1
EUR
4.8582
RON
19 Sep
noapte 14 °
zi 24 °
Ultimele joburi adaugate
24 H