Marile centre comerciale, închise de Sărbătorile de iarnă şi în Danemarca

Sărbătorile de iarnă aduc mai multe restricţii dure în multe ţări europene după ce al doilea sau al treilea val de coronavirus pune presiune mare pe sistemele medicale.

16 dec. 2020, 20:31
Marile centre comerciale, închise de Sărbătorile de iarnă şi în Danemarca

Marile centre comerciale se închid de sărbători în tot mai multe ţări europene. Danemarca va închide centrele comerciale în timpul sărbătorilor în faţa creşterii continue a numărului de infectări cu coronavirus, a anunţat premierul miercuri, scrie AFP.

„De vineri 25 decembrie până la 3 ianuarie, Danemarca va fi închisă cu adevărat”, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor, a anunţat Mette Frederiksen.

Germania intră în lockdown. Marile magazine s-ar putea închide până pe 10 ianuarie
Închiderea centrelor comerciale va avea loc de joi, urmată de o primă serie de activităţi începând din 21 decembrie, apoi toate centrele comerciale neesenţiale de la 25 decembrie.

Marile centre comerciale se închid şi în Germania

Germania, unde miercuri au intrat în vigoare noile restricţii impuse în contextul sanitar, a înregistrat pentru ultimele 24 de ore cel mai mare număr de decese asociate Covid-19 de la începutul epidemiei aici.

Potrivit datelor Institutului Robert Koch, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 952 de decese.

Vârful anterior a fost raportat vinerea trecută, când autorităţile au anunţat 598 de decese. Cancelarul Angela Merkel a anunţat duminică introducerea unor măsuri mai restrictive în încercarea de a opri răspândirea Covid-19.

Şcolile şi activităţile economice neesenţiale sunt închise între 16 decembrie şi 10 ianuarie 2021. Vor rămâne deschise doar supermarketurile, farmaciile şi băncile.

De la depistarea primului caz de infectare cu SARS-CoV-2, în Germania au fost înregistrate 1,39 de milioane de cazuri şi 23.544 de decese.

Marile centre comerciale, cu excepţia celor esenţiale, se închid şi în Italia

Italia are în vedere restricţii mai stricte la nivel naţional împotriva coronavirusului în perioada sărbătorilor de Crăciun, a declarat luni ministrul Sănătăţii, după ce în weekend a crescut numărul infecţiilor cu Covid-19.

Italia, prima ţară europeană afectată de pandemie, a depăţit sâmbătă Marea Britanie la numărul de decese, ajungând la un total de 65.000. „Sperăm să luăm în curând noi măsuri pentru prevenirea unui al treilea val,” a declarat ministrul Sănătăţii Roberto Speranza postul de radio de stat RAI, citat de Reuters.

În toată Europa, guvernele au avertizat cu privire la o nouă creştere a infecţiilor în cazul în care întrunirile de Crăciun se  vor desfăşura normal. Atât Germania, cât şi Olanda au decis blocaje mai stricte în perioada vacanţei.

Mass-media italiană a scris că guvernul ar putea decide să bage ţara într-un lockdown parţial din 24 decembrie până pe cel puţin 2 ianuarie, extinzând restricţiile de noapte, interzicând circulaţia neesenţială şi închiderea magazinelor, barurilor şi restaurantelor în weekend şi de sărbători, cu excepţia celor care vând bunuri esenţiale.

„Trebuie să evităm mulţimile, este normal ca oamenii să facă cumpărături, dar atunci când o persoană vede că există mulţi oameni, el sau ea ar trebui să evite aceste locuri”, a adăugat Speranza.

Conform unui decret adoptat la începutul acestei luni, în ziua de Crăciun, Ziua Boxului şi ziua de Anul Nou, orice mişcare între oraşe a fost interzisă, cu excepţia motivelor de muncă, de sănătate sau de urgenţă.

În plus, guvernul a interzis circulaţia între cele 20 de regiuni ale ţării în perioada 21 decembrie – 6 ianuarie, a închis staţiunile de schi în aceeaşi perioadă şi a interzis tradiţionala Liturghie de Crăciun de la miezul nopţii.