Marile hypermarketuri au decis: scad prețul laptelui românesc cu 20% / Din ce în ce mai mulți români declară falimentul personal

Marile lanțuri străine de magazine din România s-au înțeles: vor scădea prețurile laptelui românesc cu cel puțin 20%. Cetățenii din țara noastră stau după „bunăvoința" marilor companii și a Guvernului, pe fondul inflației explozive, care aduce în faliment personal din ce în ce mai multe persoane.

02 mai 2023, 09:27
Marile hypermarketuri au decis: scad prețul laptelui românesc cu 20% / Din ce în ce mai mulți români declară falimentul personal
Programul marilor magazine de 1 Mai. Vezi la ce oră închid Auchan, Carrefour, Penny, Kaufland, Lidl și Profi

Prețurile alimentelor de bază au crescut în ultimii doi ani de zile, în medie, cu 60%, în timp ce salariile au rămas înghețate, iar în cele mai fericite cazuri, au fost majorate cu 10-15%. Traiul de zi cu zi a devenit din ce în ce mai greu, iar cei mai săraci dintre români au ajuns să stea din nou cu palma întinsă la „mila” Guvernului, pentru a mai primi pachete „anti-sărăcie”, tichete și vouchere.

Printre produsele care s-au scumpit cel mai mult din perioada COVID se numără laptele. Litrul de lapte a cunoscut o creștere de aproape 100% într-un timp record. Cel mai ieftin lapte se putea cumpăra cu 3 lei, iar acum costă 5. Prețul mediu al litrului de lapte era 4,5 lei, acum e 7,5.

Astfel, din ce în ce mai mulți români au început să nu-și mai permită să cumpere ca înainte, tendință resimțită și la buzunarele marilor companii, care au înregistrat profituri record în actualul context inflaționist. Astfel, pentru a impulsiona vânzarea produselor lactate, retailerii străini cu activitate în țara noastră au decis să reducă prețul laptelui românesc cu minimum 20%.

Rămâne de văzut dacă povara ieftinirii va pica tot pe producătorii români și nu pe scăderea adaosurilor nejustificate ale comercianților.

 

Prețurile au ajuns la paroxism. Ce spun instituțiile statului român despre ieftinirea laptelui

 

Consiliul Concurenței a anunțat că marile companii din țara noastră vor avea discuții cu fiecare prestator cu care colaborează.

„Pe parcursul lunii mai vom vedea reduceri substanţiale, la raft, ale preţurilor laptelui proaspăt, având în vedere că retailerii ne-au confirmat participarea la acordul voluntar. Posibil să dureze câteva zile până când această măsură se va aplica în toate magazinele, ţinând cont că trebuie renegociate contractele cu fiecare producător şi epuizate stocurile existente. Ne aşteptăm că, în cele şase luni, cât este valabil acordul, să crească consumul. În plus, prognozele economice indică faptul că inflaţia se va reduce, iar astfel nu vom mai înregistra creşteri atât de mari ale preţurilor alimentelor”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii de concurenţă.

Data de start pentru ieftinirea laptelui este 1 mai, teoretic. Potrivit primelor informații, retailerii ar urma să reducă cu 10%, iar procesatorii cu minimum 10% tariful.

Consiliul Concurenţei a promis că va monitoriza această iniţiativă împreună cu instituţiile responsabile, precum Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), urmând să utilizeze Monitorului Preţurilor la Alimente, platforma online care afişează preţurile produselor alimentare.