Mărimea pantofilor: cum să o alegi corect?

Ce număr porți? Depinde! Nu, nu am înnebunit: adevărul este că atunci când intrăm într-un magazin de pantofi și ni se cere  mărimea pantofilor, valoarea pe  care  o comunicăm este adesea  incorectă. Nu crezi?

31 mart. 2023, 11:23
Mărimea pantofilor: cum să o alegi corect?

Totuși, articolul „Picioarele devin mai mari și mulți oameni poartă pantofi care nu se potrivesc bine” de Elisabeth Holmes, apărut în urmă cu câteva luni în Wall Street Journal, pare să confirme această teză. Potrivit reporterului, de fapt, de multe ori ne lăsăm păcăliți de mode și estetică și nu acordăm atenție confortului. Alegerea mărimii corecte de pantofi nu înseamnă doar să verificăm dacă încălțămintea noastră nu este nici prea lentă, nici prea strânsă. Există  câteva „trucuri ale meseriei” pentru a înțelege dacă facem alegerea corectă, conform acestui site.

Mărimea pantofilor:

„Piciorul uman este o operă de artă și o capodopera inginerească”: dacă ceea ce spune Michelangelo Buonarroti este adevărat, atunci ar trebui să existe și o mărime perfectă de pantofi pentru fiecare dintre noi. În realitate, nimeni nu are ambele picioare de aceeași dimensiune, formă sau proporții. Evident, asta nu înseamnă că pantoful potrivit nu există, ci pur și simplu că trebuie luați în considerare câțiva factori atunci când alegeți mărimea pantofului.

În primul rând, este necesar să știți că, pentru fiecare picior, există  4 „momente de măsurare” diferite:

1) stare statică: este mărimea pantofului cu piciorul în repaus;

2)  mărimea pantofului „sub sarcină”: este atunci când persoana stă în picioare și, prin urmare, dimensiunea și forma piciorului se schimbă.

3)  măsura funcțională: este cea în condiții dinamice, adică cea care poate fi obținută atunci când o persoană efectuează mișcări precum alergarea, mersul rapid sau săritura;

4)  măsurarea termică: ia în considerare modificările produse de căldură și umiditate (care uneori pot face piciorul să se umfle până la 5% față de măsurarea acestuia în stare statică).

Este evident că cel mai bun moment pentru a alege o pereche de pantofi cu certitudinea de a nu greși mărimea este seara când combinația dintre măsurarea funcțională și măsurarea termică poate determina mărimea potrivită.

Iată câteva sfaturi care vă vor permite să vă orientați spre achiziția corectă a noilor voștri pantofi:

Nu te baza doar pe dimensiunea de pe cutie, deoarece pantofii sunt fabricați în țări diferite și fiecare folosește standarde diferite. Aceasta înseamnă, de exemplu, că  mărimile pantofilor din Marea Britanie ar putea să nu coincidă cu cele europene. În acest sens, este întotdeauna util să aruncăm o privire la următorul  tabel de conversie a mărimii pantofilor:

este mai bine  să cumperi pantofi la sfârșitul zilei când picioarele sunt mai uzate și de preferință cu același tip de șosete pe care plănuiești să le porți cu noua pereche;

nu cumpăra niciodată un pantof cu ideea că se va adapta piciorului tău. Sigur, cele realizate cu materiale mai ușoare și mai flexibile pot „lua” puțin forma, dar cele realizate cu materiale mai rigide nu se vor potrivi niciodată piciorului tău dacă nu ai ales mărimea potrivită;

atunci când puneți un pantof trebuie să îndoiți degetul pentru a vă asigura că partea superioară se îndoaie exact în același loc. Acest lucru te ajută să determinați flexibilitatea pantofilor și moliciunea acestora, mai ales în cazul pantofilor cu șireturi;