Marinarii români de la bordul navei reţinute în Egipt cer ajutor

Marinarii români de pe nava tip ro-ro Olympus, sub pavilion britanic, reţinută de peste două luni în portul egipean Adabiya, au apelat, marţi, la Sindicatul Liber al Navigatorilor (SLN), din Constanţa, să intervină pentru a plăti salariile lor restante.

16 apr. 2013, 20:01
Marinarii români de la bordul navei reţinute în Egipt cer ajutor

Potrivit liderului SLN, Adrian Mihălcioiu, echipajul de pe Olympus, format din 35 de oameni dintre care 29 români, se află la limita subzistenţei de când nava a fost reţinută în port, iar marinarii au anunţat că nu mai au apă şi alimente decât pentru două zile, scrie Agerpres.

Nava este de două luni în rada exterioară a portului Adabiya, fiind reţinută de autorităţi iniţial pentru probleme tehnice la care s-au adăugat acum datoriile pentru staţionare şi neplata salariilor către echipaj. Noi am sesizat situaţia de la bordul navei reprezentantului Federaţiei Internaţionale a Transportatorilor din Egipt şi acesta va interveni conform legislaţiei internaţionale. La bord situaţia este de-a dreptul explozivă„, a declarat Mihălcioiu.

Marinarii românii, ca şi colegii lor georgieni, sunt neplătiţi de patru luni, iar armatorul, compania elenă Mel Lines, din Lesbos, a promis în urmă cu două săptămâni că va plăti salariile, dar nu au întreprins niciun demers până în prezent.

Marinarii români nu pot părăsi nava pentru că se află ancorată în larg şi nu au bani ca să achite cheltuielile de transport.